Overwaarde uit huis gehaald voor verduurzaming

© Pixabay

Steeds meer mensen halen hun overwaarde uit hun hypotheek voor het verduurzamen van hun woning. Andere redenen om de waarde uit de stenen te halen zijn ‘leuke dingen doen’ of het besteden aan levensonderhoud. Dit blijkt uit de halfjaardata van financiële dienstverlener Alpina.

Vergeleken met vorig jaar ziet de financiële dienstverlener een flinke stijging van het aantal mensen dat de overwaarde uit hun huis haalt. Bij starters geldt dit zelfs voor 35 procent van de mensen.

Dat mensen de overwaarde van hun woning gebruiken voor verduurzaming heeft onder meer te maken met het verlagen van de energierekening en de waardestijging van de woning die het gevolg is van een beter energielabel, aldus de onderzoekers.

Uit de data de cijfers over de eerste twee kwartalen blijkt tevens dat de oversluitmarkt aan het instorten is. Vergeleken met het eerste half jaar van 2022 daalden het aantal oversluitingen namelijk met ongeveer 85 procent. Dit is volgens de onderzoekers een gevolg van de stijgende rente. Heel veel Nederlanders hebben de afgelopen jaren namelijk hun hypotheek voor lange tijd vastgezet waardoor het niet aantrekkelijk is over te sluiten bij een stijgende rente.

Bron: Alpina

GEEN REACTIES