Stabilisatie hypotheekaanvragen en verkoopprijzen woningen

Oversluiters domineren hypotheekmarkt
© Pixabay

Het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers – zowel starters als doorstromers – en woningbezitters die hun hypotheek hebben verhoogd, is in november nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorige maand (oktober). Vergeleken met een jaar geleden (november 2022) is het aantal hypotheekaanvragen met 20 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek Ingage Franchise, het moederbedrijf van hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur.

De toename van het aantal hypotheekaanvragen schrijven de onderzoekers voornamelijk toe aan het herwonnen vertrouwen van consumenten in de woningmarkt, de gestegen inkomens en de aanhoudende schaarste aan woonruimte. De stabiele hypotheekrente, gedaalde energieprijzen en de meeneemhypotheek hebben daarbij volgens de onderzoekers een solide basis gevormd. Ook de overheidsmaatregelen met betrekking tot woningbeleggers zouden meer kansen hebben geboden voor koopstarters.

Hoewel de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen de laatste maanden stabiliseert, zo vervolgen de onderzoekers, is er wel sprake van een grotere jaar-op-jaarstijging. Na een jaar-op-jaarstijging van ruim 2,5 procent in oktober neemt deze stijging volgens de index waarop het onderzoek is gebaseerd in november verder toe tot 6,2 procent.

De onderzoekers concluderen dan ook dat het snelle herstel binnen een jaar opmerkelijk is gezien de aanzienlijke prijsstijgingen van de afgelopen jaren en de afzwakking die hierop vorig jaar volgde. Dit illustreert volgens de onderzoekers de uitzonderlijke situatie waarin de woningmarkt zich al enkele jaren bevindt.

Bron: Ingage Franchise

GEEN REACTIES