Spaarrentes op hoogste niveau in ruim tien jaar

copyright Pixabay

Een flinke strijd tussen banken is losgebarsten om in de gunst te komen van het geld van Nederlandse spaarders. Bijna alle banken verhoogden de afgelopen weken namelijk de rente op hun spaarrekeningen aanzienlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Door de renteverhogingen is volgens de onderzoekers de gemiddelde rente op spaarrekeningen op dit moment 2,24 procent. Het is daardoor voor de eerste keer sinds 2012 dat de spaarrente hoger is dan 2 procent.

De onderzoekers laten weten dat de hoogste spaarrente die je op een spaarrekening kunt krijgen nu zelfs hoger is dan 3 procent en dat dit een gevolg is van vooral buitenlandse banken die hoge spaarrentes aanbieden. Zo hebben zowel MeDirect uit Malta als Nordax uit Zweden de rente verhoogd naar 3,06 procent en hebben daarmee de hoogste rentes op de huidige spaarmarkt.

Verder toont het onderzoek aan dat weer andere banken nog hogere rentes aanbieden, al zijn deze van tijdelijke aard. Met actierentes proberen bijvoorbeeld de Open Bank uit Spanje en Credit Europe Bank bij nieuwe klanten in het gevlij te komen. Zij bieden respectievelijk 3,65 procent en 3,55 procent voor de eerste zes maanden dat je bij hen een spaarrekening opent.

Nederlandse banken zitten evenmin stil, zo hebben de onderzoekers geconstateerd. Zo hebben onder meer NIBC Direct, Knab, Centraal Beheer en LeasePlan Bank eind vorige maand de rentes in één keer verhoogd met 0,15 tot 0,35 procent. De eerste drie banken bieden nu 2 procent rente; LeasePlan Bank stijgt daar nog boven uit met 2,22 procent. De grootbanken doen het daarentegen wat rustiger aan: bij ING en ABN AMRO ging de rente van 1,25 naar 1,50 procent, terwijl Rabobank en SNS Bank 1,7 procent rente geven op een spaarrekening.

Ten slotte verwachten de onderzoekers dat de spaarrentes voorlopig hoog blijven doordat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente eind september opnieuw heeft verhoogd en banken deze rente in de regel volgen.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES