Spaarders bij drie grootbanken lopen tot 1,8 miljard euro aan rente mis

copyright Pixabay

Spaarders die alleen een spaarrekening hebben bij de grootbanken ING, Rabobank of ABN AMRO laten gezamenlijk 1,8 miljard euro aan spaarrente liggen. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Het onderzoek maakt duidelijk dat 48 procent van de Nederlanders niet spaart bij een andere bank dan de genoemde drie grootbanken. De onderzoekers halen aan dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft berekend dat er tussen juni 2022 en mei 2023 in totaal gemiddeld 368 miljard euro aan spaargeld stond op Nederlandse spaarrekeningen. De onderzoekers hebben dit bedrag vervolgens gekoppeld aan de onderzoeksresultaten. Dan blijkt dat 176,7 miljard euro (48 procent van 368 miljard) aan spaargeld bij ING, Rabobank of ABN AMRO is gestald.

De onderzoekers bepaalden verder dat spaarders op een spaarrekening bij ING, Rabobank en ABN AMRO gemiddeld 0,21 procent rente ontvingen tussen juni 2022 en mei 2023. Dat komt neer op bijna 371 miljoen euro rente over die eerder genoemde 176,7 miljard euro. Dit terwijl de gemiddelde spaarrente op alle beschikbare spaarrekeningen in de Nederlandse markt samen in diezelfde periode gemiddeld 0,5 procent was – een verschil van 0,29 procent.

De vergelijkingssite komt dan ook tot de conclusie dat op een gemiddelde spaarrekening aangehouden bij de drie grootbanken 875 miljoen euro aan extra rente was te verdienen als de betreffende spaarrekeninghouders waren overgestapt naar een spaarbank die een hogere spaarrente aanbood in die periode. Sterker nog, aldus de onderzoekers, als ze hadden gespaard op een spaarrekening met de hoogste rente in die periode, dan hadden ze gemiddeld zelfs 1,25 procent rente kunnen opstrijken, oftewel 2,2 miljard euro. Het verschil tussen de maximale te behalen rente (2,2 miljard euro) en de daadwerkelijke ontvangen rente (371 miljoen euro) komt daardoor op ruim 1,8 miljard euro.

De onderzoekers merken verder op dat het bedrag dat spaarders mislopen door alleen bij een van de drie grootbanken te sparen de laatste maanden zelfs nog verder oploopt. Ondanks dat de spaarrentes bij vrijwel alle banken stijgen, neemt het verschil tussen de drie grootbanken en de gemiddelde en hoogste spaarrentes in de markt namelijk toe. Zo laten de onderzoekers weten dat dit moment de spaarrente bij ING, Rabobank en ABN AMRO tussen 1 en 1,25 procent bedraagt, terwijl de hoogste spaarrente nu op 2,7 procent staat. Op jaarbasis zouden spaarders bij de grootbanken nu dus al tot 2,7 miljard euro aan rente mislopen, zo berekenden de onderzoekers.

Tot slot laten de onderzoekers weten dat niet alleen bijna de helft van de Nederlandse spaarders veel geld laat liggen door niet over te stappen, maar dat een groot deel van de spaarders (35 procent) niet eens weet hoeveel spaarrente ze krijgt. Een gemiste kans, volgens de vergelijkingssite, omdat spaarrentes van verschillende banken vergelijken zo is gedaan en een nieuwe online spaarrekening openen al binnen een paar minuten te regelen is.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES