Meer hypotheken vallen binnen de NHG-grens

Door de dalende huizenprijzen valt een groter deel van het woningaanbod binnen de grenzen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit laat hypotheekadviesketen Van Bruggen Adviesgroep weten na onderzoek.

Sinds de NHG-grens aan het begin van het jaar omhoog is gegaan van € 355.000 naar € 405.000 – een stijging van 14 procent – nam het aantal huizenkopers die kunnen gebruikmaken van de gunstige NHG-regels al toe. Het aantal woningen dat vanaf 1 januari 2023 in aanmerking kwam voor NHG steeg dankzij de verhoging van de NHG-grens van ruim 22.000 (30 procent van alle woningen op Funda) eind december 2022 naar ruim 31.000 woningen (42 procent van alle woningen op Funda). Dat was een flinke toename, nadat de jaren ervoor het aantal nieuwe NHG- hypotheken voor de aankoop van een woning juist fors was afgenomen vanwege de stijgende huizenprijzen in die jaren.

Nadat aanvankelijk een nog groter deel van de te koop staande woningen in de eerste maanden van 2023 binnen de NHG- grens viel, als gevolg van de dalende huizenprijzen, is er volgens de hypotheekadviesketen nu toch weer een daling zichtbaar. Op dit moment zou ruim 35 procent van de beschikbare koopwoningen – namelijk 15.788 (beschikbare woningen) van de in totaal 45.598 beschikbaar te koop staande woningen op Funda – binnen de NHG grens vallen. Is het uitgangspunt echter dat zowel de beschikbare woningen als de in onderhandeling zijnde woningen worden meegenomen in de berekening, dan gaat het om ruim 40 procent (30.636 van de 75.184 woningen). Het aandeel van koopwoningen dat geschikt is voor een NHG-hypotheek is dus al weer licht aan het dalen, aldus de hypotheekadviesketen.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep

GEEN REACTIES