Pilot Duurhuur komt niet van de grond

De pilot Duurhuur, die in januari 2022 gestart werd om starters een grotere kans te geven op dewoningmarkt, heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd, aldus hypotheekadviesketen Hypotheek Visie. De initiatiefnemers van de pilot, waaronder Vereniging Eigen Huis en Nationale Hypotheek Garantie, hadden als doel huurders met hoge maandlasten een grotere kans te bieden op de markt van koopwoningen. Uitgangspunt was: wie gedurende een lange periode een hoge huur kan betalen, zou met ongeveer dezelfde maandlasten eerder in aanmerking moeten komen voor een hypotheek.

De pilot zou een antwoord moeten zijn op de frustratie die veel huurders hebben op de huidige woningmarkt. Veel huurders betalen namelijk jarenlang een hoge huur, maar kunnen vaak geen hypotheek afsluiten met dezelfde maandlasten. Met aanvullende voorwaarden (zoals een stabiel inkomen, aantoonbaar al 36 maanden lang relatief hoge huur en vaste regelmaat bij het betalen van de huur) zouden deze ‘duurhuurders’ met behulp van de pilot nu makkelijker een hypotheek kunnen afsluiten.

Dat de pilot niet van de grond is gekomen, komt volgens Hypotheek Visie omdat hypotheekverstrekkers altijd wel een reden vinden om het niet te doen, bijvoorbeeld omdat men bang is voor overcreditering. De hypotheekadviesketen vindt verder dat de regels en voorwaarden die in de pilot zijn opgenomen het lastig maakt om on juist die extra financieringsruimte te creëren
die een starter nodig heeft.

Bron: Hypotheek Visie

GEEN REACTIES