Overbieden op huurwoningen komt steeds vaker voor

Meer woningen te koop en lagere prijzen

Niet alleen bij koopwoningen is overbieden een bekend fenomeen, ook bij huurwoningen in de vrije sector is het in opkomst. Dit is vooral het geval in de grote steden in de Randstad en in techstad Eindhoven. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS bij verhuurmakelaars en bemiddelaars.

Het overbieden bij het verkrijgen van huurwoningen is in zwang gekomen na de coronaperiode (globaal 2020-2021). Tijdens en voor deze periode kwam dit in de praktijk zelden voor, zo blijkt uit de rondgang. Het overbieden van de huurprijs met 10 procent van de gevraagde huurprijs is daarbij niet ongebruikelijk.

Reden van het overbieden is de krapte op de huurmarkt. Met name internationale kenniswerkers (expats) passen het overbieden toe om meer kans te maken op een woning, zo laat NOS Nieuws weten. In hun kielzog zijn echter ook steeds meer Nederlanders deze strategie gaan toepassen.

De makelaars die aan de rondgang van NOS Nieuws meewerkten, verklaren het opbieden uit de krapte op de huurmarkt. Volgens hen zijn er minder huurwoningen beschikbaar, want particuliere eigenaren verkopen hun woningen in toenemende mate in plaats van ze opnieuw te verhuren zodra een huurder vertrekt. De reden van verkoop die zij aanvoeren is dat de vermogensbelasting op huurwoningen onlangs is verhoogd en woonminister De Jonge volgend jaar maximumhuren wil invoeren voor een groot deel van de huurwoningen. Verhuurders zouden daardoor hun rendement te laag vinden.

De Woonbond, belangenbehartiger van huurders, ziet in het overbieden een argument om voor alle huurwoningen een maximumhuur in te voeren. Dit gaat verder dan wat nu in het plan van woonminister Hugo de Jonge is opgenomen.

In dit plan krijgen huurwoningen punten op basis van grootte en kwaliteit waaraan een maximale huur is gekoppeld. Die regels gaan gelden tot 187 punten en een bijbehorende huur van ongeveer 1.100 euro. Met 188 punten of meer geldt er in het plan echter geen maximale huur en kan de verhuurder een huurprijs vragen die hij zelf wil. Om die reden pleit de Woonbond voor het invoeren van het puntensysteem voor de gehele sector. Het overbieden op huurwoningen in het duurdere segment is dan alleen nog maar mogelijk als de gevraagde huurprijs onder de maximale huurprijs is bepaald.

Bron: NOS Nieuws

GEEN REACTIES