Opnieuw minder nieuwbouwwoningen verkocht

CBS

In het derde kwartaal van 2023 zijn ruim 3.800 nieuwbouwwoningen verkocht, bijna 30 procent minder dan een jaar eerder. De transactieprijs van nieuwbouwwoningen was 1,9 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Kadaster en Eurostat, het bureau voor de statistiek van de EU.

Wat de onderzoekers verder hebben berekend is dat in de eerste drie kwartalen van 2023 in totaal 10.463 nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Dit is het laagste aantal transacties sinds de start van de meting in 2015. Bij de verkoop van bestaande koopwoningen is in het derde kwartaal van 2023 een vergelijkbare trend zichtbaar volgens de onderzoekers: het aantal transacties was bijna 7 procent lager dan een jaar eerder.

Dan de prijzen. De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg in het derde kwartaal bijna 501.000 euro. Dat 4.000 euro hoger dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn daarentegen met 4,6 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder, overigens voor het derde kwartaal op rij. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande woning kwam in het derde kwartaal daardoor uit op bijna 418.000 euro.

De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande bouw zijn samen in het derde kwartaal van 2023 3,8 procent lager dan een jaar eerder, aldus de onderzoekers. Ter vergelijking met andere EU-lidstaten: in zestien EU-lidstaten was er sprake van een stijging van de huizenprijzen. In Kroatië, gevolgd door Polen en Bulgarije was de stijging het grootst. In tien EU-lidstaten daalden de prijzen. De grootste dalingen waren te zien in Luxemburg, Duitsland en Finland. Gemiddeld daalden de huizenprijzen 1 procent in de EU.

Bron: CBS, het Kadaster, Eurostat

GEEN REACTIES