Intermediaire markt consolideert hard, met dank aan Private Equity

Intermediaire markt consolideert hard, met dank aan Private Equity
© Geralt, Pixabay

Private Equity speelt een steeds grotere rol in de Europese verzekeringsdistributiemarkt. Verzekeringstussenpersonen consolideren daardoor in hoog tempo, ook internationaal. In heel Europa is er een patroon zichtbaar van intermediairs die uitbreiden naar het buitenland.

Dat zegt consultancybedrijf MarshBerry, dat samen met onderzoeksbureau Bcon Research de Europese intermediaire markt onderzocht. Ze keken naar 28 Europese landen – inclusief het Verenigd Koninkrijk – met een gezamenlijk premievolume van € 1.438 miljard. Dat komt overeen met ongeveer 8% van het bbp.

Cruciale rol

Tussenpersonen spelen een cruciale rol op deze markt. Zij zijn verantwoordelijk voor de inning van 55% van alle verzekeringspremie van huishoudens en bedrijven in Europa. Er zijn in de onderzochte landen naar schatting 901.000 intermediairs actief: in Nederland betreft het vooral onafhankelijke adviseurs, in het buitenland gaat het voor ongeveer de helft om verbonden agenten. Slechts 21% van de intermediairbedrijf valt in de categorie grote ondernemingen; er zitten veel kleintjes tussen, dat verklaart het grote aantal.

Lappendeken

Het is lastig om grip te krijgen op de lappendeken van verschillen distributiemarkten in Europa. Desondanks slaagt MarshBerry erin vijf trends te onderscheiden die de dynamiek van de verzekeringsdistributie in Europea veranderen.

De belangrijkste daarvan is de sterke instroom van private equity (PE)-geld. Het verwerven van verzekeringsmakelaars blijkt een lucratieve manier te zijn om groei te stimuleren en toegang te krijgen tot nieuwe markten. Europa biedt wat dat betreft “opwindende” kansen. Een samenloop van factoren die tegelijkertijd plaatsvinden creëert volgens het rapport “een perfect recept” voor consolidatie: grote hoeveelheden direct beschikbaar kapitaal, (tot voor kort) lage rente rentetarieven en sterke waardevermeerdering.

Aanzienlijk momentum

Door de private investeringen is de markt van verzekeringsmakelaars aanzienlijk gegroeid. PE-bedrijven kunnen intermediairs bovendien bijstaan in hun zoektocht naar strategische overnames en uitbreidingen, terwijl ze ook toegang bieden tot financiering en ervaring. De hierdoor ontstane consolidatie heeft al aanzienlijk momentum in Groot-Brittannië en Nederland, en is inmiddels ook hard op weg in Duitsland en Frankrijk, hoewel de markt in die landen nog wel sterk gefragmenteerd is.

Daarnaast zijn de kantorennetwerken van verbonden agenten in heel Europa gereorganiseerd. Fysieke vestigingen zijn – mede door de coronapandemie – nauwer met elkaar verbonden via digitale kanalen. Zo bieden ze hun klanten meerdere ingangen.

Strengere eisen

Andere trends die MarshBerry signaleert zijn:

  • strenger wordende eisen op het gebied van professionalisering, informatietransparantie, databescherming en beloningsmodellen;
  • vergrijzing van de beroepsbevolking met als gevolg personeelsgebrek in de toekomst;
  • veeleisende, bewuste klanten: dit dwingt tussenpersonen om hun dienstverlening te blijven verbeteren, ook digitaal, terwijl zij daarnaast voortdurende concurrentie ondervinden van groeiende directe kanalen en goedkopere alternatieven;
  • vervaging van de vertrouwde distributiedynamiek: traditioneel richten tussenpersonen zich uitsluitend op distributie en klantrelaties, en verzorgen verzekeraars de acceptatie, polisuitgifte, claimverwerking en prijsstelling. Dit model verdwijnt en leidt tot complexere marktstructuren, met o.a. de opkomst van intermediairs met een gedelegeerde verzekeringsautoriteit.

Bron: MarshBerry

GEEN REACTIES