Opluchting bij garagehouders: Bovag-garantie is toch geen verzekering

Opluchting bij garagehouders: Bovag-garantie is toch geen verzekering
© Pixabay

De Bovag-garantie, die garagehouders geven op tweedehands auto’s, is toch geen verzekering en hoeft daardoor niet aan de regels van de Wft te voldoen. Dat meldt de Bovag na overleg met De Nederlandsche Bank (DNB). De garantie kan daarmee gewoon blijven bestaan.

Anderhalf jaar geleden was de Bovag onaangenaam verrast toen DNB een aanpassing deed aan een beleidsdocument over garanties en verzekeringen op de eigen website. Dit leverde volgens de Bovag ‘aangescherpt beleid’ op. De brancheorganisatie en de 6000 aangesloten garagehouders voldeden daar niet aan en waren feitelijk in overtreding, wanneer zij een auto met Bovag-garantie verkochten.

Daarop startte de Bovag een lobby bij het ministerie van Financiën en met DNB. “Wij vroegen hen: welk probleem los je hiermee nou op? Is de consument hier nu mee gediend? Ook kwamen er Kamervragen”, aldus een woordvoerder van de Bovag. “Tegen onze aangesloten leden hebben wij gezegd: blijf maar doen wat je doet, business als usual.”

Onlangs heeft DNB het beleidsdocument opnieuw aangepast waardoor de strenge interpretatie niet meer geldt. Of een garantie bij aankoop een verzekering is, hangt volgens DNB nu af van het feit “of de garantie naar maatschappelijke opvattingen als schadeverzekering pleegt te worden aangemerkt”.

GEEN REACTIES