Nederlandse greep wordt internationaal overgenomen

Copyright Pixabay

Verzekeraars vrezen groei letselschade.
De ‘Nederlandse greep‘ heeft in Spanje de naam ‘alcance holandés’ gekregen en is niets minder dan het uitstappen door de verkeerde arm te gebruiken om het portier te openen. Als je dat doet wordt je namelijk gedwongen te keren in de autostoel waardoor je kunt vermijden dat het portier open gaat terwijl er bijvoorbeeld een fietser naast de auto rijdt.

In het Verenigd Koninkrijk is de ‘Dutch reach’ sinds zaterdag 29 januari verplicht.
In Spanje plaatst alleen de Guardia Civil dit regelmatig op Twitter waarna de kranten zich erop storten maar is ook niets verplicht.

In Spanje plaatste de politie op Twitter in 2021 diverse keren de ‘a la holandesa’ manier van openen van portieren waardoor ook de kranten erover schrijven.

Verplicht in de UK
Zover is men in Spanje nog niet maar aangezien volgens de Spaanse verkeersdienst (DGT) 70% van de ongevallen met fietsers plaatsvinden binnen de bebouwde kom, is de ‘Nederlandse greep’ geen slecht idee. Er worden in de Spaanse steden namelijk steeds meer fietspaden aangelegd wat allemaal leuk en aardig is maar dat gebeurt vaak op de verkeerde manier.

Fietsstroken liggen daarbij pal langs de weg of naast parkeerstroken waarbij het opengaan van een autodeur (levens)gevaarlijk kan zijn voor de fietsers. De autodeur openen ‘a la holandesa’ zou eventueel de oplossing kunnen bieden voor dat en vele andere problemen. Dit zou ook eventueel een uitstekende manier zijn om ongevallen met scooters en motorrijders te voorkomen.

Kamikaze-per fiets
Aangezien er steeds meer fietsers bij lijken te komen in Spanje en dat de gemiddelde Spanjaard niet fietst zoals een Nederlander.
Te weten:
– onzeker,
– te laag zittend,
– op de verkeerde fiets,
– zonder licht,
– verkeersregels veronachtzamend,
– te snel/langzaam en
– vaak niet op het verkeer letten of naast het fietspad fietsen)
is een manier om de fietsers op een simpele manier te beveiligen door de Nederlandse wijze van het openen van autodeuren in te voeren in Spanje.

Dat zal zeker niet van de ene op de andere dag gaan gebeuren en de autorijders zijn slechts een deel van het probleem wat betreft ongevallen met fietsers maar het zou een begin kunnen zijn.

GEEN REACTIES