Meeste financiële organisaties gebruiken ERP-systeem voor debiteurenbeheer

Goed betalingsgedrag kan ondernemer aan hypotheek helpen
© Raten-Kauf, Pixabay

Steeds meer financiële organisaties kiezen voor hun debiteurenbeheer voor een ERP-systeem in plaats van de ‘vertrouwde’ Excel-sheets. Uit een onderzoek naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven dat credit manager softwareontwikkelaar Onguard heeft uitgevoerd, blijkt dat 41 procent van de ondervraagde bedrijven hiervoor heeft gekozen. Daarmee is het ERP-systeem de meest gebruikte toepassing voor debiteurenbeheer. Voor dit onderzoek zijn dit jaar ruim driehonderd CFO’s, financieel managers en financieel medewerkers ondervraagd.

De onderzoekers, die al zes jaar het debiteurenbeheer van financiële organisaties onder de loep nemen, laten weten dat Excel niet helemaal uit is beeld verdwenen voor het debiteurenbeheer. Momenteel zou 24 procent van de bedrijven dit nog gebruiken, terwijl drie jaar gelden (2020) dit nog bij 42 procent van de bedrijven het geval was. Andere programma’s voor debiteurenbeheer worden nog ongeveer evenveel gebruikt als drie jaar gelden (speciale kredietbeheersoftware: rond 20 procent) of zijn in populariteit afgenomen (Numbers: van 19 procent in 2020 naar 4 procent in 2023).

De ondervraagde bedrijven stappen volgens de onderzoekers over op een ERP-systeem omdat zij te veel handmatige en tijdrovende taken aanmerken als een van de grootste interne uitdagingen in hun credit managementprocessen (20 procent) en/of ze zo persoonlijk mogelijk willen communiceren met hun klanten, bijvoorbeeld bij betalingsproblemen (22 procent).

Daarover gesproken, het onderzoek laat tevens zien dat ongeacht het gebruikte programma er een positieve verschuiving waarneembaar is in het aantal dagen dat facturen gemiddeld openstaan. Waar in 2020 bij 10 procent van de bedrijven de gemiddelde betaaltermijn meer dan veertig dagen besloeg, is dat in 2023 bij 4 procent van de bedrijven zo. Verder blijkt dat bijna de helft (44 procent) van de ondervraagde bedrijven momenteel gemiddeld minder dan dertig dagen hoeft te wachten op zijn betalingen.

Bron: Onguard

GEEN REACTIES