Meer aandacht voor mentale gezondheid bij werknemers

Verbond pleit voor compensatie pensioendeelnemers verzekeraars
© RitaE, Pixabay

Van de werknemers in loondienst wil 70 procent het komende jaar meer aandacht besteden aan hun mentale gezondheid en welzijn op het werk. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank onder ruim duizend werknemers in loondienst van 25 jaar en ouder.

Verder toont het onderzoek aan dat 43 procent van de ondervraagden op het werk zijn eigen grenzen wil kennen en respecteren. Bijvoorbeeld door eerder nee te zeggen bij overbelasting of extra werk. Daarnaast wil 40 procent van de deelnemers aan het onderzoek de tijd nemen voor zelfzorg, zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en ontspanningstechnieken. Daarbij valt het de onderzoekers op dat deze wensen bij vrouwen meer aanwezig zijn dan bij mannen. Toch durven de onderzoekers het aan te stellen dat er een algemene sterke behoefte is om fit te zijn, zowel financieel als fysiek.

Wat het onderzoek verder laat zien is dat 46 procent van de ondervraagden het belangrijk vindt dat hun werkgever duurzame arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Zo vindt bijna de helft van de respondenten het belangrijk dat de organisatie duurzaam is (49 procent). Ook verklaart 55 procent van de ondervraagden dat de werkgever duurzaam gedrag stimuleert. De onderzoekers concluderen daaruit dat duurzaamheid voor veel werknemers een grote rol speelt. Voor werkgevers is dat een gegeven om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld bij de keuze voor een pensioenregeling waarin duurzaam beleggen een mogelijkheid is, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers signaleren tot slot bij werknemers een positieve kijk op hun financiële toekomst, ondanks de recessie en de stijgende prijzen. Volgens de onderzoekers heeft 41 procent van de ondervraagden namelijk aangegeven bewust geld opzij te willen zetten voor het pensioen, bovenop de eventuele pensioenopbouw via de werkgever. Het onderzoek wijst bovendien uit dat 44 procent van de respondenten de pensioenvoorwaarden wil meenemen in salarisonderhandelingen bij een nieuwe baan.

Bron: BeFrank

GEEN REACTIES