Ondanks lagere dekkingsgraden toch indexatie pensioenen verwacht

Gepensioneerden willen compensatie bij invoering nieuw pensioenstelsel
© Pixabay

De dalende rente in laatste maanden van 2023 heeft gezorgd voor lagere dekkingsgraden van pensioenfondsen. Dit ondanks de goede beleggingsrendementen van de pensioenfondsen in 2023. Toch is de verwachting dat pensioenfondsen een beperkte indexatie toepassen per 1 januari 2024, onder meer vanwege de lagere inflatie. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Hoewel het pensioenvermogen in 2023 steeg, staan de pensioenfondsen er begin 2024 iets minder goed voor dan een jaar geleden. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden daalde van 120 procent naar 119 procent, zo laat de Pensioenthermometer zien.

Pensioenkortingen lijken met dit gemiddelde bij vrijwel alle fondsen nog steeds van de baan, aldus de analisten van AON. Daartegenover staat dat veel pensioenfondsen, net als in 2022, over 2023 indexaties kunnen toekennen. De indexatie per 1 januari 2024 zal echter volgens de analisten minder fors zijn dan in 2022, omdat in dat jaar de inflatie hoger was dan in 2023. Bovendien moeten pensioenfondsen rekening houden met de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

De twee grootste pensioenfondsen hebben al aangekondigd per 1 januari 2024 de pensioenen te indexeren. Zo verhoogt ABP de pensioenen met 3,03 procent en PFZW met 4,8 procent. Deze indexatie hebben de twee pensioenfondsen al verwerkt in de dekkingsgraad eind 2023, waardoor de dekkingsgraden verder zijn gedaald.

Bron: Aon

GEEN REACTIES