Medische kosten huisdieren vaak hoger dan gedacht

Huisdierenverzekering
© Pexels / Chevanon Photography

Nederlandse huisdiereigenaren zijn zich onvoldoende bewust van de kosten die bij de zorg voor een huisdier komen kijken. Zo zou een op de zes hondenbezitters een rekening van de dierenarts niet direct kunnen betalen. Dit blijkt uit recent onderzoek van huisdierenverzekeraar Figo onder ruim duizend respondenten van 18 jaar en ouder.

Het onderzoek laat zien dat diereneigenaren de kosten voor een medische behandeling vijf tot zes keer lager inschatten dan in werkelijkheid het geval is. Verder blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlandse honden- en kattenbaasjes vindt dat hun favoriete viervoeter minstens dezelfde zorg en behandeling verdient als zijzelf. Toch geeft een aanzienlijk aantal, 65 procent, aan de dierenarts alleen te bezoeken wanneer dit echt hoognodig is.

Hoge kosten dierenarts

De voornaamste reden om niet direct naar een dierenarts te gaan is vanwege de hoogte van de kosten. Zo zou meer dan 40 procent van de diereneigenaren de prijzen bij de dierenarts onredelijk vinden. Hier speelt het eerdere gebrek aan bewustzijn van de kosten die gepaard gaan met veterinaire zorg een belangrijke rol. Dit gebrek aan bewustzijn heeft uiteindelijk ook invloed op de besluitvorming, aldus de onderzoekers. Voor iets meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) spelen deze hoge kosten namelijk een doorslaggevende rol in de keuze voor behandelingen. Voorts geeft een op de vijf hondenbaasjes aan het bedrag dat hij of zij bereid is per jaar te betalen aan zorgkosten (gemiddeld is dat € 1.400) niet direct op te kunnen brengen.

Huisdierenverzekering

Tot slot laten de onderzoekers weten dat 52 procent van de Nederlandse hondenbezitters een maandelijkse bijdrage voor medische kosten, zoals een huisdierenverzekering, ziet als een oplossing om niet langer verrast te worden door hoge rekeningen. De exacte verzekeringscijfers zijn niet bekend, maar volgens schattingen heeft 3 tot 8 procent van alle Nederlandse huisdierbezitters een dergelijke verzekering.

Bron: Figo

GEEN REACTIES