Nederlandse vrouwen kwetsbaarder dan mannen voor financiële gevolgen na overlijden partner

© Pixabay Free

Ruim een op de vijf Nederlanders denkt niet rond te kunnen komen zonder hun uitgavepatroon aan te passen, mocht hun partner komen te overlijden. Dat blijkt uit representatief onderzoek van TAF Verzekeringen onder meer dan duizend Nederlanders. Vooral het gebrek aan financiële zelfredzaamheid van vrouwen valt op: dubbel zoveel vrouwen (30 procent) als mannen geeft aan de financiële gevolgen niet te kunnen dragen. Ook denken twee keer zo veel mannen als vrouwen dat ze niet zouden hoeven verhuizen in het geval dat de partner wegvalt.

“Het overlijden van je partner is natuurlijk een heel vervelend idee en is daarom iets waar je liever niet over nadenkt. Maar wat men zich niet beseft, is dat je er ook echt door in de financiële problemen kan komen. Al helemaal als je zelf niet de kostwinnaar bent, zoals nog steeds het geval is voor een groot deel van de Nederlandse vrouwen. Het is dan heel reëel dat je de hypotheek of huur niet meer kunt betalen als je daar geen vangnet voor hebt geregeld.” aldus Nicole Hollander, directeur van TAF Verzekeringen.

Meer dan een kwart van de Nederlanders denkt nooit na over de financiële gevolgen, mochten zij komen te overlijden. Voor het geval van overlijden kun je een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Lang niet iedereen heeft dit gedaan. Uit het onderzoek van TAF blijkt dat bijna 1 op 5 (18%) Nederlanders überhaupt niet weten wat beide verzekeringen zijn. Een uitvaartverzekering vergoedt de kosten van een begrafenis of crematie bij overlijden. De kosten van een uitvaart lopen al snel op tot duizenden euro’s. Een overlijdensrisicoverzekering keert na overlijden voor de einddatum van de verzekering eenmalig een bedrag uit, waarmee nabestaanden bijvoorbeeld de hypotheek kunnen aflossen, het wegvallen van inkomen tijdelijk kunnen opvangen of de huur kunnen blijven betalen.

22 procent van de ondervraagden geeft aan zich zorgen te maken over de financiële gevolgen voor henzelf bij het overlijden van hun partner, waarbij vrouwen met 28% significant hoger scoren dan mannen met 18%. Tegelijkertijd blijkt dat 39% van de respondenten niet weet wat hun inkomsten en uitgaven precies zijn mocht een dergelijke situatie zich voordoen, of zij hebben hier geen mening over. Ook hier is een beduidend verschil tussen mannen en vrouwen te zien; vrouwen hebben dubbel zo vaak als mannen geen idee van hun inkomsten en uitgaven.

Daarnaast onthult het onderzoek van TAF dat er een significant verschil bestaat tussen mannen en vrouwen wat betreft kennis over wat ze precies uitgekeerd zouden krijgen aan uitkeringen en verzekeringen na het overlijden van de partner. Terwijl 64% van de mannen weet waar zij recht op hebben, is dit slechts het geval voor 54% van de vrouwen.

Bron: TAF Verzekeringen

GEEN REACTIES