Mediabedrijf De Persgroep wordt gevolmachtigd agent

Kent u die van een journalist die verzekeringen ging verkopen? Of nog wat correcter: tegelijkertijd verzekeringen ging verkopen?

Sinds gisteren is dat geen mop meer maar raakt het dicht aan de werkelijkheid. Mediabedrijf de Persgroep, uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw, het AD, een hele trits regionale kranten en uitbater van radiostation Q-Music, maakte bekend Independer te gaan overnemen. Behalve een vergelijkingssite is Independer intermediair in verzekeringen en hypotheken en gevolmachtigd agent. De vergelijkingssite heeft onder meer volmachten van ASR, Avéro Achmea, Nationale-Nederlanden en Reaal. Het volmachtbedrijf heet officieel Independer Services B.V. en is lid van branchevereniging NVGA. Naast het sec vergelijken van financiële producten, is Independer daarmee eveneens financieel adviseur, verkoper, premie-inner en claimbehandelaar. Het enige wat (uiteraard) ontbreekt is dat het geen risicodrager is.

In het persbericht stelde de directeur van de Persgroep dat zij het leven van consumenten gemakkelijker wil maken met de overname van Independer. Het zou dan passen in het rijtje andere commerciële nevenactiviteiten van het mediabedrijf zoals de Nationale Vacaturebank en website Autotrack. Wanneer alleen naar de vergelijkingsactiviteiten wordt gekeken, dan is dat een terecht punt. Maar bij Independer gaat het om meer: het advies- en volmachtbedrijf is onderdeel van een streng gereguleerde sector, waarbij de financiële en juridische belangen groot kunnen zijn.

Belangenconflicten liggen dan op de loer. Wat als er een conflict ontstaat tussen een klant en Independer over een claim van bijvoorbeeld een motorrijtuigenverzekering? Het kan dan om aardig wat geld gaan, duizenden euro’s of meer. De klant stapt naar het Kifid of zoekt de publiciteit. Kan het AD daar dan onafhankelijk over berichten? En hoe beïnvloedt dit de handelswijze van Independer. Of stel dat Independer een forse terechtwijzing krijgt van de AFM omdat de Wft is overtreden. Zullen de Volkskrant en het Parool dit dan melden, of wordt de AFM in dit geval aangevallen?

Kan Independer, kortom, binnen de omgeving van een mediabedrijf met miljoenen lezers en luisteraars, het verzekeringsbedrijf correct uitvoeren en de financiële belangen van de klanten goed behartigen? Het is op dit moment nog tamelijk onbekend terrein, dus wat dit betreft een interessante testcase. In elk geval is er genoeg werk voor concurrerende media om Independer kritisch te volgen.

GEEN REACTIES