DNB: aantal pinbetalingen overschrijdt de 60%

DNB: Aantal pinbetalingen overschrijdt de 60%
© Pixabay

Het afgelopen halfjaar hebben consumenten 61% van hun aankopen bij winkels, benzinestations, horeca en andere gelegenheden betaald met de pinpas en 39% met contant geld. Dit meldt De Nederlandsche Bank na gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en DNB. Vooral de invoering van contactloos betalen in 2014 heeft bijgedragen aan de groei van pinnen. Gemiddeld betalen consumenten inmiddels ongeveer de helft van hun pinbetalingen contactloos.

Vraag is of we hier blij mee moeten zijn. Banken en toonbankinstellingen hebben in elk geval hun streefwaarden bereikt van 60% pin – 40% contant. Deze streefwaarden zijn in 2014 afgesproken (toen nog 60% contant en 40% met pin werd betaald). De afspraken om het gebruik van de pinpas te stimuleren zijn destijds gemaakt in het kader van het Convenant Betalingsverkeer om de veiligheid en de efficiency van het betalingsverkeer te verhogen.

Coen Voormeulen, directeur Cash van De Nederlandsche Bank zegt in het AD echter bezorgd te zijn. ,,Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden.” Ook wijst hij op storingen en hackers. ,,Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.”

DNB wil dat banken, detailhandel, overheid en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. ,,Wij hopen op de poldermanier,” zegt Voormeulen in het AD. ,,Lukt dat niet dan kun je aan regels denken. Dat zie je in Scandinavië ook. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.”

Voormeulen waarschuwt de detailhandel. ,,Zodra grote supermarktconcerns of grote ketens geen contant geld meer zouden accepteren dan vinden wij dat een groot probleem.” Ook suggereert hij dat een belangenclub als de Consumentenbond naar de rechter zou kunnen stappen als men ergens niet contant kan betalen.

Pin only
Een aantal gemeenten die een pin-onlybeleid voeren zijn onlangs door de Europese Centrale Bank op de vingers getikt. Burgers kunnen er voor het betalen van hun paspoort, rijbewijs of andere documenten nog uitsluitend met hun pinpas terecht. De ECB heeft, via DNB, aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten laten weten dat een pin-onlybeleid volgens het Europees recht niet geoorloofd is. Burgers moeten aan de gemeentelijke balie contant kunnen betalen, zonder hiervoor bijzondere redenen aan te voeren.

GEEN REACTIES