Levensloopbestendig wonen onbekend voor veel Nederlanders

Levensloopbestendig wonen onbekend voor veel Nederlanders

Wat levensloopbestendig wonen is en wat de voordelen ervan zijn, blijkt niet zo heel bekend te zijn bij Nederlanders. Meer dan de helft weet dit namelijk niet. Dat blijkt uit onderzoek van Achmea onder 40-plussers in Nederland. Bijna de helft (48%) is nog helemaal niet bezig met hun toekomstige woonsituatie. In 2040 zijn er echter bijna 5 miljoen 65-plussers waarvan naar verwachting 1,8 miljoen alleenstaand is. Reden genoeg dus om eens goed na te gaan denken over hoe deze groep op een passende manier huisvesting kan vinden.

Wat in de toekomst nodig is, is zorgpersoneel, mantelzorgers en woningen waarin ouderen tot op hoge leeftijd zelfstandig kunnen wonen en waar ze de juiste zorg kunnen krijgen. Op dit moment is er al een groeiend tekort aan zorgpersoneel en mantelzorgers en ook het aantal geschikte woningen is niet voorhanden. Daarom moet er nu al gezocht worden naar een oplossing. Die kan gevonden worden in levensloopbestendig bouwen.

Hoewel levensloopbestendig wonen de toekomst heeft, weet meer dan de helft van de Nederlanders niet wat het precies inhoudt. Jeroen Kemperman van zorgverzekeraar Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea): “Opvallend is dat er grote verschillen zijn tussen de randstad en de provincie. Zo is in Zeeland 62% van de respondenten bekend met levensloopbestendig wonen, terwijl dat in Noord-Holland slechts 32% is. Dit komt mogelijk omdat levensloopbestendig wonen in de provincie al wat langer aan de orde is.”

Een derde van de mensen wil hun woning aanpassen zodat ze er ook op latere leeftijd in kunnen blijven wonen. Twee derde verwacht niet te hoeven verhuizen als ze ouder zijn. Vaak weten ze goed wat ze later willen: in de buurt van voorzieningen wonen, gelijkvloers en het liefst in de woonplaats waar ze al woonden. Hoewel meer dan de helft van de mensen ervan uitgaat dat dat ook mogelijk zal zijn, is dat nog maar de vraag. Daarom wijst Achmea erop dat het belangrijk is vroeg na te gaan denken over de woonsituatie, zodat er nog voldoende tijd is om een passende woning te vinden.

Bron: Achmea

GEEN REACTIES