Kwart 50-plussers met eigen woning heeft spijt van pensioenopbouw

WFranz, Pixabay

Bijna een kwart van de Nederlandse vijftigplussers had de opbouw van het eigen pensioen achteraf helemaal anders aangepakt. Een derde maakt zich zelfs zorgen over de hoogte van het pensioen als gevolg van onder meer de inflatie zoals de gestegen energiekosten. Dit blijkt uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep onder ruim vijftienhonderd vijftigplussers met een eigen woning.

Aan de andere kant laat het onderzoek zien dat een veel groter deel, namelijk de helft van de vijftigplussers, achteraf precies hetzelfde zou hebben gedaan. Verder had dertig procent meer willen sparen en had vijftien procent liever meer geïnvesteerd en belegd.

Tot slot toont het onderzoek aan dat 19 procent van de vijftigplussers vreest dat ze langer moeten doorwerken, omdat ze niet genoeg pensioen hebben opgebouwd. Ook maakt 36 procent zich zorgen of zij hun ingelegde geld terugkrijgen van hun pensioenfonds. Een derde zegt liever niet te bezuinigen op hun uitgaven en kiest daarom voor langer doorwerken.

Voor mensen die zich zorgen maken over hun pensioen hebben de onderzoekers gelukkig nog een opbeurend bericht. Zij laten namelijk weten dat vijftigplussers met een koopwoning vaak het geluk hebben dat er een behoorlijke overwaarde op het huis zit. Zo zou de gemiddelde overwaarde van een Nederlandse woning gemiddeld 175.000 euro bedragen. Een voor vijftigplussers – en zeker senioren – is dat meestal nog meer: zij hebben vaak zelfs een overwaarde van twee ton of meer.

Om die overwaarde in de toekomst ten gelde te maken, laten de onderzoekers ter geruststelling niet na op te merken dat pensioengerechtigden met een beperkt pensioeninkomen met een overwaarde-opeet-hypotheek hun overwaarde kunnen opnemen.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep

GEEN REACTIES