Woningmarkt trekt aan, gokproblemen mogelijk nieuwe risicofactor

Pexels.com

Het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers (starters en doorstromers) in het derde kwartaal van 2023 is op hetzelfde niveau gebleven als het tweede kwartaal van dit jaar, ondanks dat het derde kwartaal (zomer) traditioneel een rustige periode is. Dit bevestigt de stijgende trend die begon in het eerste kwartaal van dit jaar, aldus Ingage Franchise, het moederbedrijf van hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur, op basis van onderzoek van de eigen gegevens.

Uit het onderzoek blijkt verder dat niet alleen het aantal verkopen wijst op een opleving van de woningmarkt, maar ook de ontwikkeling van de huizenprijzen. De index van Ingage Franchise toont een stijging in het derde kwartaal van 3,0 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat is een grotere toename dan tijdens de meting in het vorige kwartaal (1,2 procent vergeleken met het eerste kwartaal). De onderzoekers tekenen bovendien aan dat in veel delen van Nederland het weer gebruikelijker is boven de vraagprijs te bieden en/of zonder ontbindende voorwaarden te kopen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen per saldo wel met 6,1 procent gedaald.

De onderzoekers blikken ook alvast vooruit naar het laatste kwartaal van 2023 en merken op dat verschillende factoren in het komende kwartaal mogelijk invloed hebben op de woningmarkt. Zo kan een toenemende schaarste leiden tot een afname in het aantal woningverkopen, aangezien mensen moeite hebben een geschikte woning te vinden. Bovendien kan het consumentenvertrouwen worden beïnvloed door gebeurtenissen zoals de faillissementen van enkele grote winkelketens. Uiteraard spelen ook de ontwikkelingen van de hypotheekrente en de energieprijzen een belangrijke rol, aldus de onderzoekers.

Tot slot willen de onderzoekers nog twee opvallende ontwikkelingen belichten. In de eerste plaats zijn er de laatste tijd signalen van adviseurs (hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn) dat het gokgedrag van consumenten een factor is geworden. Dit leidt mogelijk tot relatiebreuken (wanneer een van de partners gokt) en zelfs tot afwijzing van een hypotheekaanvraag (wanneer er twijfels ontstaan over de betaalbaarheid vanwege gokgerelateerde afschrijvingen op bankafschriften).

De tweede ontwikkeling heeft betrekking op de grootbanken (SNS, Rabobank, ABN Amro) die huiseigenaren aanschrijven wanneer zij sterke vermoedens hebben dat deze eigenaren meerdere woningen bezitten die niet zijn gemeld en die zijn gefinancierd met een reguliere woninghypotheek. In dergelijke gevallen kunnen de banken overgaan tot het omzetten van de hypotheek naar een verhuurhypotheek (met hogere rentetarieven en beperktere leenmogelijkheden) of zelfs tot opeising van de hypotheek.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES