Klaas Knot van DNB verwacht meer renteverhogingen de komende maanden

In een online speech voor financieel persbureau MNI Market News op woensdag 8 februari 2023 vertelde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) dat hij verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente de komende maanden opnieuw zal verhogen. Begin februari verhoogde de ECB de officiële rente al met 0,5 procentpunt tot 2,5 procent.

Reden van de renteverhogingen is de blijvende inflatiedruk in de eurozone. Tijdens de aankondiging van de renteverhoging begin februari zinspeelde het bestuur van de ECB, waar Knot zitting in heeft, al op een verdere verhoging. Tijdens de speech zei Knot dat als de omstandigheden niet voldoende veranderen in mei opnieuw een renteverhoging op stapel staat.

De renteverhogingen zijn goed nieuws voor spaarders. Zo kondigden de Rabobank en ABN AMRO onlangs al aan binnenkort de spaarrentes tussen de 0,25 procent tot 0,5 procent te verhogen. Aan de andere kant leiden hogere rentes tot hogere kosten voor krediet. De verwachting is dat daarom onder meer de rentes op hypotheekleningen de komende tijd verder zullen stijgen.

GEEN REACTIES