Autoverzekering voor jonge automobilisten veel duurder dan gemiddeld

Jonge automobilisten van 18 tot en met 20 jaar betalen bijna tweeënhalf keer zo veel voor hun autoverzekering dan andere verzekerden. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Gemiddeld betaalden jonge automobilisten in 2022 183,05 euro per maand voor een autoverzekering, terwijl het gemiddelde ligt op 74,75 euro per maand. Voor veel jonge automobilisten in de jongste leeftijdscategorie is het bezit van een auto daarom een onbegonnen zaak, aldus de onderzoekers.

Voor het onderzoek bekeek de vergelijkingssite in haar halfjaarlijkse Datamonitor autoverzekeringen hoeveel automobilisten van verschillende leeftijden betalen voor hun autoverzekering. Hiervoor is gekeken naar 100.000 willekeurig geselecteerde vergelijkingen op de website in 2022.

Jonge bestuurders betalen al jaren een hogere premie voor hun autoverzekering, omdat autoverzekeraars een opslag verwerken in de premie voor bestuurders tot en met 24 jaar. Die opslag is het hoogst op 18-jarige leeftijd en daalt dan elk jaar een beetje. Dit doen de autoverzekeraars, omdat jonge automobilisten een relatief grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval.

Veel mensen zoeken een alternatief om de hoge kosten te voorkomen, stellen de onderzoekers. Zo bekijken sommige ouders of de auto van hun zoon of dochter op hun eigen naam verzekeren een optie is om de premie te verlagen. Dit heeft echter grote gevolgen als de verzekeraar dit ontdekt, aldus de vergelijkingssite. Het platform stelt dat ouders en het kind dan eventuele schade zelf moeten betalen en ze beiden een fraudemelding op hun naam krijgen waardoor verzekeringen afsluiten de komende jaren vrijwel onmogelijk is.

Een wat kleinere en oudere auto kiezen biedt volgens de vergelijkingswebsite mogelijk wel verlichting. Als voorbeeld stelt de site dat een autoverzekering voor een tien jaar oude Volkswagen Golf of een BMW 1-serie al snel 25 procent duurder is dan voor een Toyota Aygo van dezelfde leeftijd. Ook prijzen vergelijken biedt mogelijk soelaas volgens de onderzoekers: het verschil tussen de laagste en de hoogste premie voor automobilisten tussen 18 en 21 jaar is gemiddeld 110 euro per maand.

GEEN REACTIES