Joost Riphagen: Leren van Darwin

Het scherp zijn op dingen die niet goed gaan, speelt ons nog steeds parten.

Er gebeurt nogal wat in de financiële dienstverlening! Wet- en regelgeving worden over u heen gestort. Klanten hebben altijd wel iets. Maar hoe komt het toch, dat al die negativiteit zo’n effect op ons heeft?

Terug naar Darwin

Dit weekend las ik een boek over de evolutie theorie. De oermens werd omschreven. Dagelijks lagen bedreigingen op de loer. En daar was de mens scherp op gebrand. Hij was alert op dit gevaar. Want, het kon zomaar de dood betekenen. Ging er iets goed? Dan hing het leven daar niet van af, en hoefde dat dus ook niet zo scherp opgemerkt te worden…

Leren van toen

Of u in Darwin gelooft of niet, het scherp zijn op dingen die niet goed gaan, speelt ons nog steeds parten. Stel, u denkt terug aan een rapport van de basisschool. Welk cijfer valt dan meer op, de 8 voor Nederlands of de 3 voor Wiskunde? Juist! Maar, waar worden mensen nu beter van?

Door alleen de achtergrond van de ‘3’ te weten of juist door de 8 te gebruiken om op gebieden die niet goed gaan te groeien?

Dus…

Dus, de wetenschap is dat wat niet goed gaat, ‘scherper’ wordt waargenomen. Ook is duidelijk dat wat goed gaat, juist bijdraagt aan een goed resultaat. Voeg daarom bij ieder overleg waar het over zaken gaat die niet goed gaan, een dimensie toe. Wat gaat u vieren of verankeren?. Kortom, wat is een kracht die u moet vast houden?

Wees zo concreet mogelijk in wat moet beklijven en u merkt dat alles leuker en effectiever wordt. Waardoor u iets tegen Darwin kunt doen!

GEEN REACTIES