Jonge scooterrijder in grote stad betaalt hoofdprijs voor verzekering

Jonge scooterrijder in grote stad betaalt hoofdprijs voor verzekering
© Trinity_Elektroroller, Pixabay

De premies voor scooterverzekeringen variëren enorm. De polis van een scooterrijder in een grote stad ligt gemiddeld 63 procent hoger dan die in een kleine stad. Een 16-jarige bestuurder betaalt gemiddeld 236,50 euro per maand méér premie dan een 70-jarige. Dat blijkt uit recent onderzoek van Scooterverzekering.nl.

Het vergelijkingsplatform, onderdeel van Humbird B.V., vroeg de premie op voor een Piaggio Vespa Sprint snorscooter uit 2022, cataloguswaarde 4.000 euro en zonder schadevrije jaren. De premies werden in kaart gebracht voor scooterrijders van uiteenlopende leeftijden, voor de WA-, WA+- en allrisk-verzekeringsvarianten, bij drie bekende verzekeringsmaatschappijen: Centraal Beheer, Inshared en Univé, voor bestuurders van verschillende leeftijden en woonachtig in drie verschillende gemeenten: Rotterdam (grote stad), Zwolle (middelgrote stad) en Zevenbergen (kleine stad).

Uitkomsten

De uitkomsten spreken voor zich:
Een WA-verzekering is gemiddeld 41 procent duurder in Rotterdam dan in Zevenbergen.
Een WA+-verzekering is gemiddeld 77 procent duurder in Rotterdam dan in Zevenbergen.
Een allrisk-verzekering is gemiddeld 63 procent duurder in Rotterdam dan in Zevenbergen.

Grote premieverschillen zijn er ook te zien bij de verschillende leeftijden: 16-jarige rijders betalen het meest voor een scooterverzekering, bestuurders tussen de 65 en 70 het minst.

WA-verzekering

De laagste premie bij een WA-verzekering – 14,23 euro per maand – wordt betaald voor een verzekerde uit Zevenbergen van 60 jaar oud bij verzekeraar Centraal Beheer (Achmea). In Rotterdam liggen de kosten bij dezelfde verzekeraar ruim 4 euro per maand hoger.

De hoogste premie voor een WA-verzekering – van 286,26 euro per maand – wordt genoteerd bij Inshared voor een verzekerde van 16 jaar oud, woonachtig in Rotterdam. In Zevenbergen is deze premie bijna 200 euro lager, namelijk 95,61 euro per maand bij verzekeraar Centraal Beheer.

Voor de WA+-verzekering lopen de prijsverschillen nog verder op; bij de allrisk-verzekering/WA+-volledig casco zijn ze het grootst.

Schadebedragen lopen op tot 2.000 euro

Vreemd zijn deze premieverschillen natuurlijk niet. Volgens berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek uit 2012 is 9 procent van de 16-jarige bromfietsrijders verantwoordelijk voor verkeersschade. Bij 22-jarige bromfietsers is dat 2 procent. Schadebedragen lopen dikwijls op tot 2.000 euro of meer per incident. Uit een studie van VeiligheidNL in 2021 blijkt dat bijna een vierde van alle verkeersslachtoffers, goed voor ruim 2.500 mensen per jaar, 16 of 17 jaar oud is.

Ouders

Jongeren die hun scooterverzekering op naam van hun ouders zetten om de kosten te drukken, kunnen daardoor in de problemen komen, waarschuwt Scooterverzekering.nl: met als gevolg hogere eigen risico’s bij een ongeluk tot mogelijke beschuldigingen van verzekeringsfraude en het verlies van de voordelen van schadevrije jaren.

Criminaliteitscijfers

Ten slotte is in grote steden de kans op schade statistisch gezien groter dan in kleinere steden of dorpen: meer verkeer, complexere verkeerssituaties, meer stress en haast en hogere criminaliteitscijfers. In de regio Rotterdam worden geografisch gezien de meeste bromfietsdiefstallen geregistreerd. In 2022 werden er 2.235 snor- en bromfietsen ontvreemd.

Bron: Scooterverzekering.nl

 

 

GEEN REACTIES