Geen vakantiegevoel meer

Geen echt vakantiegevoel meer
Rhodos. © manfredrichter, Pixabay

Wat te doen als er in de buurt van je vakantiebestemming bosbranden woeden maar op jouw plek niet? Dan gaat je reis gewoon door. Deze en meer informatie staat op de site van het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond wordt nu logischerwijs overspoeld met vragen over reis- en annuleringsverzekeringen. Het verwijst toeristen met vragen naar de eigen verzekeraar, de reisorganistor (indien van toepassing) en naar de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers naar het rampgebied krijgen de tip: “Zet voor vertrek het telefoonnummer van de alarmcentrale of hulplijn in je telefoon. Dat scheelt een hoop gedoe als je tijdens de reis hulp nodig hebt.”

De kleurcode voor de Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia is van groen naar geel gegaan. De bosbranden op Rhodos woeden vooral in het zuidoosten. De lokale autoriteiten adviseren om naar het noorden van het eiland te gaan, staat op de site van Buitenlandse Zaken te lezen. Daar kan nog gewoon vakantie gevierd worden. Maar er wordt wel gewaarschuwd: “De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral gezinnen met kinderen en personen met astmatische klachten lopen gezondheidsrisico’s. Houd rekening met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn.”

Wat nu als je geen zin meer hebt om vakantie te vieren in de wetenschap dat enkele kilometers verderop mensen huis en haard zijn kwijtgeraakt, of niet aan het strand wil liggen onder aswolken? “Je hebt altijd het recht om je reis te annuleren”, zegt het Verbond opgewekt. Maar “meestal is er geen dekking op de annuleringsverzekering als je zelf annuleert omdat je de reis liever niet meer maakt”. Kortom, de reissom moet dan wel betaald worden.

Je zou half en half verwachten dat de reisorganisaties en verzekeraars nu een soort generaal pardon laten gelden. Omdat dit gekkenwerk is. Maar zo werkt het systeem niet. Toerisme draait om geld, niet om mensen.

GEEN REACTIES