Is handel in opties voor reserveringen illegaal ?

Last onder dwangsom voor Robeco van de baan

Zie ook: RTL Nieuws

De marktplaats “AppointmentTrader” biedt de optie dat reserveringen bij populaire restaurants worden verhandeld bij opbod.

Algemeen Dagblad – Marco Bosmans 18-05-23, 16:00

Klacht horeca
Het effect daarvan is, dat het aantrekkelijk wordt om reserveringen te plaatsen. Niet dat men van plan is om ook te komen dineren… nee dat is voor de (wind)handel!

De horeca-branche vreest dat zij te maken krijgt met lege plekken zodra de reserveerder er niet in is geslaagd de reservering te verkopen aan derden.

Doorgaans worden reserveringen geboekt via internet. Dus iedere windhandelaar kan gemakkelijk op één dag tientallen reserveringen boeken bij talloze restaurants. Is het wel rechtmatig plaatsen in bezit te nemen als je niet van zins bent om daarvan gebruik te maken?

De horeca-branche is machteloos en kan geen maatrelen tegen deze illegale optiehandel nemen. Deze marktplaats levert geen enkele toegevoegde waarde en maakt een reservering tot handelswaar.

Scheringa!
Het geheel doet veel denken aan de truck die Dirk Scheringa had bedacht met 10-jarige koopsompolissen die door onze grote banken gefinancierd werden op basis van termijnen per maand.
Geen toezichthouder had het door, maar Scheringa incasseerde zo tientallen miljoenen voorgefinancierde premies voor allerhande verzekeringsdekkingen als Werkeloosheid en aov en zette dit op de bank in Guersey. En dat geld gebruikte hij weer om DSB op te richten.  Om zo de banken te kunnen beconcurreren.
Knap staaltje ruimdenkend omgaan met het doel van de wetgeving.

Alternatief
Wij zouden ons nog kunnen voorstellen dat een restaurant – bij afzeggingen – de opengevallen plekken zou kunnen aanbieden via een dergelijke marktplaats. Voor de klanten wel zo gemakkelijk als zij daar overzichtelijk kunnen zien of en waar zij vanavond nog terecht kunnen.

Een ziekenhuisbed reserveren of een CT-Scan?
Nog even en je kunt bij Appointment Trader iemand zijn reservering kopen voor het maken van een CT-Scan of een Röntgenfoto.
Een 2e hands auto kan je in principe telefonisch reserveren. Nog even en ook daar gaat deze windhandel misbruik maken van dergelijke reserveringen.

Opties reserveringen:
Kan deze vorm van geld-distributie ook toegepast worden door criminelen, die
op deze wijze uithalers gemakkelijk kunnen uitbetalen?
De grote vraag is vanzelfsprekend:
Welke autoriteit is het meest aanspreekbaar tot handelend optreden?
– Is dat de Belastingdienst wegens het realiseren van inkomen zonder afdracht van inkomstenbelasting?
– Is dat het UWV zodra uitkeringsgerechtigden zich massaal storten op deze bron van inkomsten?
– Of de Inspecteur der Directe Belastingen wegens gemiste afdracht van 21% BTW over de omzet van deze onderneming?
– De inspectie vennootschapsbelasting?

Illegale handel in opties
Wellicht is hier een taak weggelegd voor de Autoriteit Financiële Markten omdat hier in praktische zin sprake is van illegale handel in opties voor een diner.

GEEN REACTIES