Intermediair verdient goed bij als beleggingsadviseur

Intermediair verdient goed bij als beleggingsadviseur
© Geralt, Pixabay

Steeds meer intermediairs treden ook op als beleggingsadviseur. Zij maken daarbij gebruik van beleggingsplatforms als NNEK en Oakk. Advieskosten worden direct ingehouden op de beleggingsrekening van de klanten. Concurrenten zijn kritisch over de gang van zaken.

Dit meldt het Financieele Dagblad. In Nederland kunnen tussenpersonen ook optreden als beleggingsadviseur. Ze mogen voor hun particuliere klanten geen individuele aandelen uitkiezen, maar wel beleggingsfondsen en trackers die een breed samengestelde aandelenindex volgen.

Uitzondering op Mifid-II-regels

Dat dit kan, komt door een uitzondering op Mifid-II-regels. Die uitzondering kwam tot stand na het provisieverbod van 2013. Rechtstreekse betalingen van partijen in de financiële sector aan tussenpersonen zijn verboden, maar hypotheekadviseurs moeten wel advies kunnen geven over bijvoorbeeld beleggingshypotheken. Nu gebruiken adviseurs deze uitzondering op de wet om beleggingsadviseur te spelen.

Concurrenten zien de werkwijze met lede ogen aan. Het risico bestaat immers dat adviseurs met deze werkwijze zich laten leiden door het vermogensfonds waarbij ze makkelijk hun rekening betaald krijgen, en niet naar wat het beste is voor de klant. Het FD haalt een particulier aan die jarenlang € 1.700 betaalde aan advies- en administratiekosten voor zijn belegde vermogen, waar nauwelijks een prestatie tegenover stond.

Stabiele inkomstenstroom

Vermogensbeheerplatforms NNEK en Oakk doen goede zaken. Deze platforms zijn een uitkomst voor kleine intermediairskantoren met een relatief lage omzet, aldus het FD. Sinds de invoering van het provisieverbod hadden zij moeite omzet te genereren. Door vermogens van klanten bij deze platforms onder te brengen, komen ze toch aan een stabiele inkomstenstroom. Ook de recente verandering van het Nederlandse pensioenstelsel helpt: veel mensen kijken eens kritisch naar hun pensioenopbouw en kloppen aan bij een adviseur.

Bron: Financieele Dagblad

GEEN REACTIES