Automobilist kiest vaker voor allrisk-autoverzekering

copyright Pixabay

Autobezitters verzekerden hun auto in 2023 vaker allrisk. Zo koos in 2023 ruim 47 procent van de autobezitters voor de uitgebreidste dekking bij autoverzekeringen. In 2022 was dit iets meer dan 36 procent. Dit blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl.

In het onderzoek valt verder op dat autobezitters het afgelopen jaar minder vaak alleen een WA-verzekering afsloten. In 2022 verzekerde 34,52 procent zich op deze wijze, in 2023 nog maar 18,46 procent. De overige mogelijke andere autoverzekering – de WA+ beperkt casco – heeft ongeveer 34 procent van de autobezitters in 2023 afgesloten: dit was in 2022 ongeveer 30 procent.

Dat automobilisten hun auto graag uitgebreider verzekeren, komt volgens de onderzoekers door financiële onzekerheid bij consumenten de afgelopen jaren. Zo zou de inflatie zorgen voor steeds hogere lasten waardoor huishoudens vaker moeite hebben rond te komen. Autobezitters zouden het dan een prettig idee vinden dat elke eventuele autoschade wordt vergoed. Bovendien is de vergoeding bij diefstal of een total loss-verklaring van een auto hoog genoeg om er een vervangende auto van te kopen, aldus de onderzoekers.

Een zelfde blik op verzekeringen bij consumenten constateerden de onderzoekers al eerder aan het einde van 2023 bij het overstappen van de zorgverzekering. Ook bij die verzekeringen kozen mensen voor het eerst sinds jaren weer vaker voor een of meerdere aanvullende verzekeringen.

Tot slot merken de onderzoekers op dat de premieverschillen voor de goedkoopste allrisk autoverzekering tussen verzekeraars groot is. Zo zou het verschil gemiddeld € 20 per maand zijn en kunnen oplopen tot ruim € 50 per maand.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES