ING onder vuur na salarisverhoging topman

ING lanceert platform voor MKB-financiering

Het besluit van ING om het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50% verhogen, leidt tot een storm van kritiek. Minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt dat de ‘buitensporige’ salarisverhoging ‘op geen enkele manier bijdraagt aan herstel van het vertrouwen in de banken’. Hij heeft opheldering heeft gevraagd aan ING en de Nederlandse Vereniging van Banken. Ook in de Kamer is verontwaardigd gereageerd. Vakbonden FNV en CNV noemen de verhoging ‘absurd’.

ING Bank gaat het salaris van bestuursvoorzitter verhogen tot €3,045 mln. Het Financieel Dagblad meldde vanochtend dat volgens de raad van commissarissen Hamers ‘veel te weinig’ verdient ten opzichte van zijn collega’s bij Europese ondernemingen van dezelfde omvang, zoals Volkswagen, Ahold-Delhaize en de Franse bank Société Générale.

“De commissarissen van de bank worstelen al jaren met de niet-marktconforme beloning van de ceo”, zegt president-commissaris Jeroen van der Veer van ING. “We hebben het telkens uitgesteld, maar nu besloten door te pakken en een grote stap te maken”, aldus het FD.

Volgens het FD is de manier waarop ING het salaris van Hamers gaat verhogen ‘tamelijk uniek’. “Vanaf 2018 krijgt hij er jaarlijks extra aandelen bij ter hoogte van 50% van zijn vaste salaris van €1,75 mln. Doordat er aan die uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld valt deze niet onder de bonusrestricties van 20% die in Nederland gelden voor financiële instellingen. Hamers moet de aandelen wel ten minste vijf jaar vasthouden, om te zorgen dat hij de belangen op lange termijn van de bank in het oog houdt.”

Hamers gaat straks ruim dertig keer zoveel verdienen als de gemiddelde ING-medewerker, die het moet doen met een loonsverhoging van 1,7%.

Eerder werd bekend dat het salaris van het ASR-bestuur fors gaat stijgen. Alle bestuursleden krijgen de komende 2 jaar zo’n 2 ton meer. Ook hier werd het argument gebruikt dat de salarissen achterbleven bij de concurrenten.

 

GEEN REACTIES