BLOG: De vreugde van u en uw medewerkers

bron: Scildon

Hoe kunnen verzekeringsadviseurs hun medewerkers goed laten presteren? Kijk eens naar de ‘zeven bronnen van arbeidsvreugde’, adviseert Gonny Dunnink, hoofd Customer Services bij pensioenverzekeraar Scildon.

De vreugde van ondernemers
Heeft u begin februari het congres “Ondernemen met passie” bezocht? Dan is wel duidelijk dat u ècht een ondernemer bent. We vroegen namelijk wat u de meeste arbeidsvreugde geeft. Het meeste plezier beleeft u aan het van betekenis zijn voor uw klanten (48%) en vervolgens aan de vrijheid die u heeft (35%). Ondernemerschap pur sang!

En uw medewerkers?
De vraagstelling deed mij denken aan een college tijdens mijn studie HR Strateeg. De ‘Zeven bronnen van arbeidsvreugde’ als methode voor ‘werken met plezier en goed presteren’ (Kouwenhoven Consultancy). Een prima basis dus om te gebruiken voor coaching van medewerkers. En laat dat nu het element zijn in datzelfde onderzoek waarvoor ‘slechts’ 4% van u aangeeft daar vreugde aan te beleven. Een mooie aanleiding voor dit blog om u op dat onderdeel te inspireren.

De 7 bronnen in een notendop:

Fysiek welbevinden
Een goede werkomgeving, je veilig en gezond voelen, inkomenszekerheid naar de toekomst zijn belangrijke elementen voor deze levensbron. Het is de basis van arbeidsvreugde.

Collegialiteit
Een warmtebron die wordt ingevuld door de mensen op en rond ons werk. Collega’s, klanten, leveranciers. In alle verbindingen is een goede samenwerking, het op elkaar kunnen rekenen van belang. Kortom hoe zorgen we voor teamwork!

Waardering en vertrouwen
Een ruimtebron die u als ondernemer als geen ander kent en die ook voor uw medewerkers belangrijk is. Eigen ideeën kwijt kunnen, autonomie, waardering krijgen voor wat je doet en wie je bent. Gewoon een compliment op zijn tijd! Dat vergroot het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Goede prestaties
Hier halen we kracht uit de voldoening. Van de goede resultaten en het effect zien van je werk. Prestaties neerzetten met elkaar, daar wordt iedereen blij van. Belangrijk dus om resultaten te delen, successen zichtbaar te maken en vooral te vieren!

Groei
Een bron van energie als medewerkers hun kwaliteiten en talenten goed kunnen inzetten. Niet alleen voor hun eigen ontwikkeling, maar zeker ook voor de ondersteuning en groei van anderen, denk aan collega’s en uw klanten.

Werken met hart en ziel
Als je kunt doen wat je echt wilt en waar je goed in bent, inspireert dat enorm. Bij u als ondernemers zit dat wel goed, maar ga hierover ook gerust het gesprek aan met uw medewerkers. Wat is hun talent en hoe kunt u dit talent het beste inzetten voor uw kantoor?

Van betekenis zijn
Als uw medewerkers ervaren dat ze ertoe doen voor anderen, gaan ze stralen en zijn ze een bron van licht. Voor collega’s, klanten, de plaatselijke gemeenschap. Het besef dat wat je doet er ook toe doet, geeft diepere betekenis aan het werk en trots.

Ga in gesprek met uw medewerkers
Als u dit leest, is er ongetwijfeld sprake van herkenning. Maar zeg eens eerlijk, weet u van uw medewerkers hoe het staat met hun arbeidsvreugde? Durf het gesprek eens aan te gaan met deze bronnen als basis. Om zo samen te ontdekken wat ze hierin van u nodig hebben. Nog een extra tip: combineer dit gesprek eens met een wandeling in de frisse buitenlucht. Succes verzekerd!

Vreugdevolle medewerkers vergroten de dagelijkse vreugde op uw kantoor. Maar veel belangrijker nog: ze toveren een glimlach op het gezicht van uw klant!

Meer lezen over arbeidsvreugde?

Scildon is partner van Findinet

GEEN REACTIES