Hypotheken steeds meer gericht op verduurzaming

Haperend stroomnet: huiseigenaar met zonnepanelen loopt opbrengsten mis
© Photo Mix, Pixabay

Het verduurzamen van woningen zit in de lift, vooral bij koopwoningen. Zo passen steeds meer geldverstrekkers hun producten aan voor het vergemakkelijken en stimuleren van verduurzaming. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyView, het onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners.

Verduurzaming is een belangrijk onderwerp in de hypotheekmarkt waarop geldverstrekkers blijven inspelen, zo laten de onderzoekers weten. De onverminderde aandacht voor verduurzaming zou de komende tijd vooral zijn ingegeven doordat in 2024 het energielabel van de woning invloed is op de maximale leenruimte en het maximale bedrag dat extra geleend mag worden voor energiebesparende voorzieningen.

Verder maakt het onderzoek duidelijk dat verduurzaming van de woning al een tijdje hot is op de hypotheekmarkt. Op dit moment wordt bijvoorbeeld het energiebespaarbudget inmiddels bij 85 procent van de hypotheekproducten aangeboden. Een apart duurzaam leningdeel is echter minder gebruikelijk. Dat is nu mogelijk bij 30 procent van de producten. Korting op basis van het energielabel is bij eveneens 30 procent van het aanbod een optie.

Volgens de onderzoekers valt in dat laatste segment De Volksbank op. Deze bank heeft voor verschillende labels een nieuw product geïntroduceerd waarin de rentetarieven volledig afhankelijk zijn van het energielabel. Hypotheekaanbieder bijBouwe gaat nog verder: de woning moet tenminste energielabel C hebben, of uit een volgens de NTA-8800 methodiek opgesteld verbeterplan moet blijken dat de woning naar (minimaal) label C is te verduurzamen. Aanvragen voor onderpanden met een slechter energielabel, of waarbij het verbeterplan ontbreekt of niet voldoet, wijst deze aanbieder af.

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES