Steeds meer huuraanbod verdwijnt naar koopmarkt

Zijn leegstaande woningen soms de nieuwe Bitcoin van de onderwereld?
© Pixabay

Van alle woningen die het afgelopen kwartaal te koop werden aangeboden, was 7 procent afkomstig uit de vrijesectorhuurmarkt. Een jaar geleden was dit nog van 4 procent meldt woningplatform Pararius op basis van onderzoek.

De onderzoekers lichten toe dat de stijging van te koop staande woningen uit de vrijehuursector komt doordat steeds meer particuliere beleggers besluiten hun vrijgekomen huurwoning niet opnieuw te verhuren maar te verkopen. Het woningplatform laat verder weten dat het aantal beschikbare vrijesectorhuurwoningen voor nieuwe huurders daardoor in een jaar tijd is gedaald met 31,7 procent, terwijl het aantal reacties op beschikbaar gekomen huurwoningen blijft stijgen.

Het onderzoek toont tevens aan dat de vijf grootste steden in Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven – in het tweede kwartaal verantwoordelijk waren voor 41 procent van het totale huuraanbod dat werd aangeboden op Pararius. In het derde kwartaal van 2022 bestond 43 procent van het totale huuraanbod nog uit aanbod in de deze steden. In 2021 was dit 53 procent. Het woningplatform ziet het aantal woningen dat wordt aangeboden in de grote steden sinds de invoering van de WOZ-cap in mei 2022 teruglopen.

Als gevolg van het lagere aanbod is de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector in het derde kwartaal van 2023 met 5,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden, zo laten de onderzoekers tot slot weten. De vierkantemeterprijs in alle vijf grote steden ligt boven het landelijk gemiddelde, wat in het derde kwartaal van 2023 uitkwam op € 17,77 per vierkante meter per maand. Dit is 5,2 procent meer dan een jaar geleden.

Bron: Pararius

GEEN REACTIES