Afhandeling Fortis-schikking vertraagd

Afhandeling Fortis-schikking vertraagd

Ooit gepubliceerd op: 6 nov 2019

Een deel van de aandeelhouders van de gevallen bank-verzekeraar Fortis die een schadeclaim hebben ingediend, moet nog langer wachten op zijn geld. In de zogeheten Fortis-schikking hadden op 15 oktober j.l. zo’n 185.000 van de in totaal 290.000 gedupeerden een gedeeltelijke compensatie ontvangen, blijkt uit de laatste gegevens. Er is tot nu toe 625 miljoen euro uitbetaald.

Het totale bedrag dat beschikbaar is voor de getroffen aandeelhouders bedraagt 1,3 miljard euro. Het is voor Europa de grootste schikking ooit tussen een bedrijf en zijn aandeelhouders. Het grootste deel van het geld drukt op de schouders van de rechtsopvolger van Fortis, Ageas – dat overigens een uitstekend derde kwartaal achter de rug heeft; 290 miljoen euro wordt uitgekeerd door aansprakelijkheidsverzekeraars.

Correcte afhandeling
Tot eind juli dit jaar konden aandeelhouders hun claim indienen voor de Fortis-schikking. Bedoeling was dat eind 2019 alle claims zouden zijn verwerkt, maar die termijn wordt niet gehaald, blijkt nu. Het onafhankelijke bedrijf dat de claims controleert, het Britse Computershare verwacht nu tot medio 2020 nodig te hebben voor een correcte afhandeling van alle dossiers.

Het bedrag dat de gedupeerden tegemoet kunnen zien, dekt bij lange na niet hun schade. Verwacht wordt dat ze slechts enkele tot tientallen procenten van hun investering terugontvangen. Dit komt mede omdat het aantal claimanten veel hoger is dan verwacht; dit maakt de spoeling dunner.

Overmoed en wanbeleid
Bank/verzekeraar Fortis stortte elf jaar terug in na een mislukte overnamepoging van ABN Amro. In 2007 zou Fortis samen met Royal Bank of Scotland en Santander de bank voor in totaal 71,1 miljard euro overnemen, waarvan Fortis 24 miljard op tafel moest leggen. Fortis had dit geld niet en moest het lenen in een op dat moment zeer moeilijke markt.

De maanden erna zou blijken dat de prijs veel te hoog was en dat Fortis die ook niet zou kunnen betalen. Overmoed en wanbeleid van de bestuurders in combinatie met de uitgebroken kredietcrisis leidde uiteindelijk tot de volledige ondergang van de groep Fortis.

De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid moesten bijspringen. In oktober 2008 maakt de Nederlandse regering bekend dat het alle Nederlandse onderdelen van Fortis, inclusief ABN AMRO, verzekeringsmaatschappij A.S.R. en een aandeel van 33 procent in RFS Holdings had overgenomen. NRC Handelsblad berekende later dat de reddingsoperatie de Nederlandse staat in totaal zo’n 28,3 miljard euro gekost.

Geen strafvervolging
De Belgische justitie zou aanvankelijk zeven bestuurders uit de voormalige top van Fortis vervolgen voor valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op de wet over toezicht op de financiële sector. Maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Toen in 2016 alle gerechtelijke onderzoeken waren afgerond, waren in Nederland de onderhandelingen over de schikking tussen Ageas en gedupeerde beleggers al vergevorderd, met als eindresultaat de genoemde schadevergoeding van 1,3 miljard euro. Voor de Belgische justitie was hiermee de kous af.

GEEN REACTIES