Helft van de baasjes spaart toch liever zelf voor de zorgkosten van hun huisdier

Helft van de baasjes spaart toch liever zelf voor de zorgkosten van hun huisdier

Van de mensen die voor hun huisdier een speciale huisdierenverzekering hebben afgesloten, vindt de helft dat deze verzekering geen waar voor het geld biedt. Vaccinaties, preventieve ingrepen of rasgebonden afwijkingen worden vaak niet vergoed. Maar liefst 85% van de verzekerden heeft wel eens een declaratie niet vergoed gekregen. Dit blijkt een onderzoek onder ruim 11.000 huisdierenbezitters, voornamelijk uit het Radar Testpanel.

De respondenten uit het onderzoek zijn baasjes van huisdieren en mensen die in de afgelopen vijf jaar een huisdier hebben gehad. Een groot deel van deze groep, 76%, heeft geen verzekering voor het huisdier. De rest, ruim 2.600 huisdiereigenaren, heeft dat wel of heeft dat in het verleden gehad.

Zelf betalen

Huisdiereigenaren hebben verschillende redenen om geen huisdierenverzekering af te sluiten. De meest genoemde reden is dat zij het financiële risico zelf kunnen dragen (47%). Een andere belangrijke reden is dat ze de premie te hoog vinden (42%). Op ruime afstand volgen met 14% dat de eigenaren zelf een bedrag apart hebben gezet voor eventuele medische kosten en dat de eigenaren de verzekering overbodig vinden omdat het huisdier gezond is. Een kleine groep van 6% zegt de premie niet te kunnen betalen. Voor de huisdieren van deze mensen is het te hopen dat zij geen zorg nodig zullen hebben.

Huisdierenverzekering keert niet altijd uit

Veel mensen zijn niet te spreken over de dekking die de huisdierenverzekering biedt. Er gelden te veel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor rasgebonden eigenschappen. Een deelnemer zegt: “Bijna alles wat gangbaar is, is uitgesloten en moet je toch zelf betalen.” Een andere deelnemer geeft aan dat er vaak niet wordt uitgekeerd dankzij wat er in de kleine lettertjes staat. Bovendien zijn Nederlanders volgens deze deelnemer vaak oververzekerd zijn: verzekeren is alleen nodig als je de kosten niet zelf kunt betalen.

Verzekering is het geld niet waard

Van de ruim 2.600 mensen die een dierenverzekering hebben of hebben gehad, zijn er bijna 1.000 die nu geen verzekering meer hebben. In die groep is het aantal mensen dat geen huisdier meer heeft, in de minderheid: slechts 22% heeft om die reden geen verzekering meer. Veel mensen (41%) hebben opgezegd vanwege de te beperkte dekking en 34% vond de premie te hoog. In sommige gevallen ging de premie in de loop van de tijd hard omhoog. “Ik zet nu het geld van de premie apart. Ben goedkoper uit”, aldus een deelnemer aan het onderzoek.

Hoge kosten vermijden

De belangrijkste reden om een huisdierenverzekering af te sluiten, is om niet voor onverwachte kosten te komen te staan. Voor 80% is deze zekerheid het argument om voor de verzekering te kiezen. Slechts 12% deed het omdat iemand anders het aanraadde. Sommigen hebben een ervaring met een eerder huisdier, waarvoor ze hoge kosten moesten maken. Dat willen ze in de toekomst voorkomen. Ook willen ze voorkomen dat ze de benodigde zorg voor hun huisdier niet kunnen betalen.

Bron: Radar

GEEN REACTIES