Hapert de funding op Nederlandse hypotheekmarkt?

copyright Pixabay

Nu de Nederlandse hypotheekmarkt op volle toeren draait en adviseurs overuren maken, zijn tegelijkertijd ook al barstjes te zien in dit groeimodel.

Zo stelt intermediairsorganisatie De Hypotheekshop zichzelf de vraag of het aantrekken van funding voor hypotheken lastiger is geworden. In de afgelopen jaren brachten pensioenfondsen en verzekeraars extra funding naar de markt via de zogeheten regiepartijen zoals MUNT en Attens. Ook banken en verzekeraars zelf lanceerden speciale fondsen waar externe partijen vermogen in konden storten.

Deze geldstromen lijken niet meer zo makkelijk binnen te stromen als voorheen. De Hypotheekshop wijst erop dat verschillende hypotheken in het schap van MUNT en BijBouwe al een tijdje uitverkocht zijn (met name die met een lange looptijd en een LTV van 80 of lager). Findinet signaleerde recentelijk dat NN Bank naarstig op zoek is naar nieuwe funding. De intermediairsclub vermoedt dat de Nederlandse institutionele partijen inmiddels voorzien zijn en gezien hun beleggingsportefeuille voorlopig even geen aanvullend vermogen naar hypotheken willen sluizen. Mogelijk speelt ook het afnemende rendement op hypotheken een rol.

Verder spelen naar verwachting de strengere Basel-regels mee. Deze aanscherping betekent dat banken meer kapitaal zullen moeten aanhouden voor hypotheken. Dit was een van de redenen dat Rabobank het merk Vista in de markt zette, om zo niet meer onnodig veel hypotheken op eigen balans te zetten en toch geen klanten kwijt te raken. ING Bank is daarnaast al geruime tijd bezig om de Nederlandse hypotheekportefeuille te stabiliseren. Er wordt al bijna vier jaar lang bij deze portefeuille meer afgelost dan dat er aan nieuwe productie bijkomt. ING wil naar eigen zeggen zo meer kapitaal vrijmaken voor leningen aan ondernemingen, omdat het rendement daar beter is.

Heel voorzichtig komt een oude bekende ten aanzien van funding om de hoek kijken: securitisatie. In de jaren voor 2008 was deze methode het summum van de haute finance, maar sinds het uitbreken van de kredietcrisis (nog steeds) ernstig besmet. Toch gebruiken sommige partijen, zoals NN Bank, deze manier tegenwoordig om funding binnen te halen.

Op korte termijn is er nog weinig aan de hand. Afgelopen week noteerde De Hypotheekshop het hoogst aantal hypotheekaanvragen per week van dit jaar. Maar op middellange termijn zullen de gevolgen van de fundingkwestie uiteindelijk te merken zijn.

GEEN REACTIES