Hans de Geus: Weg met pensioenfondsen

Stop met sparen en geef het geld terug aan de mensen.

Daarvoor pleit RTL-beurscommentator Hans de Geus. Hij betoogt dat het huidige pensioenstelsel zijn beste tijd heeft gehad. “Die 900 miljard euro aan bezit klotst nu rond op de financiële markten, maar waarom? Dit alles gaat ten koste van de echte economie; sterker nog, de wereldwijd rond klotsende besparingen leiden tot misinvesteringen, dure voedselprijzen, dure huizenprijzen, teveel kantoren, in een ziekelijk zoeken naar rendement wat er niet is leidt tot speculatie en bubbles.” De besparing zijn als Ying en Yang, vervolgt De Geus. “Tegenover elke schuld staan evenveel besparingen. Excessief verplicht sparen, wat dit pensioensysteem doet, heeft dus mede tot de kredietbubbel geleid waarin we nu zitten.”

Schaf pensioensysteem af

Daarom is er maar een manier. “Schaf het pensioensysteem af; zet de pot geld in voor het (deels) aflossen van de staatschuld, het ombouwen van de economie in een toekomstbestendig groene mode, en deel het geld uit aan de mensen, want met zijn allen sparen we nu veel te veel. ‘En mijn pensioen dan?’, denkt u. We hebben altijd nog de eerste pijler, de AOW.

Die zou je uit kunnen breiden en wellicht deels inkomensafhankelijk kunnen maken; mensen die meer belasting betaald hebben, krijgen wat meer AOW. Voor de rest kan iedereen voor zichzelf extra sparen.”
Nuttige dingen doen

Het heeft nog meer voordelen, concludeert de econoom tenslotte. “Bovendien is het hele circus van peperdure pensioenadviseurs, consultants, vermogensbeheerders, accountants en verzekeraars in een klap overbodig. Die mensen kunnen dan wat nuttigs gaan doen zoals het ophogen van de dijken, verzorgen van ouderen of in elkaar schroeven van windmolens.”

Beluister zijn hele verhaal op de website van RTL Z

GEEN REACTIES