ABN AMRO moet toch rekening houden met rente-op-rente-effect

ABN AMRO moet toch rekening houden met rente-op-rente-effect
© Sang Hyun Cho, Pixabay

Bij het berekenen van de compensatie voor te veel betaalde rente op doorlopend krediet moet ABN AMRO rekening houden met het zogenoemde ‘rente-op-rente-effect’ . De Commissie van Beroep van Kifid beslist hiermee anders dan de Geschillencommissie in januari.

ABN AMRO heeft, net als o.a. de Rabobank, ING en Crédit Agricole, een compensatieregeling opgetuigd omdat de rente op haar consumptieve kredieten jarenlang niet in de pas liep met de marktrente. Daardoor hebben consumenten lange tijd te veel rente betaald.

‘Geen wettelijke grondslag’

De regeling die ABN AMRO in september vorig jaar aankondigde, hield echter geen rekening met het rente-op-rente-effect. Een consument die zich hierover beklaagde ving in januari dit jaar bot bij de Geschillencommissie van het Kifid. Deze zag geen wettelijke grondslag om de bank een rente-op-rente-berekening op te leggen. De Commissie van Beroep oordeelt anders.

Terugwerkende kracht

“De compensatieregeling van de bank houdt in dat de bank kijkt naar wat er maandelijks te veel of te weinig aan rente is betaald. De optelsom van die maandelijkse bedragen is de compensatie die de bank de consument wil geven voor te veel betaalde rente op zijn doorlopend krediet. Daarmee is echter de situatie voor de consument niet volledig hersteld. Als de consument méér betaalde dan aan rente was verschuldigd, zou het te veel betaalde bedrag in mindering zijn gekomen op de hoofdsom van het krediet. Met als gevolg dat in een opvolgende maandtermijn de rente dan zou zijn berekend over een lagere hoofdsom. De bank zal met terugwerkende kracht alsnog de te veel betaalde rente in mindering moeten brengen op de hoofdsom van het krediet.”

Het gaat bij deze consument om twee doorlopende kredieten, Flexibel Krediet en Internet Voordeel Krediet, en een kredietfaciliteit voor roodstaan, het Privélimiet Plus.

‘50% meer compensatiekosten’

Kifid heeft meerdere klachten over de compensatieregeling van ABN AMRO ontvangen en zal deze nu ook gaan beoordelen conform deze bindende uitspraak van de Commissie van Beroep.

Volgens Rob Goedhart van de Stichting Geldbelangen, die de consumenten bijstaat, levert de uitspraak ABN Amro gemiddeld 50% meer compensatiekosten op. De bank had tot nu toe € 340 miljoen opzij gezet. “Deze uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor ABN Amro, maar ook voor ING en alle andere kredietbanken. Alleen Rabobank heeft een compensatieregeling aangekondigd, waarin ze wel rente-op-rente zal gaan geven.”

Bron: Kifid, Stichting Geldbelangen

GEEN REACTIES