Gladheid op de weg zorgt voor angst bij ruim 40% van de automobilisten

Gladheid op de weg zorgt voor angst bij ruim 40% van de automobilisten

Als de temperaturen dalen en de kans op gladheid groter wordt, stapt 42% van de automobilisten met het zweet in de handen achter het stuur. Een op de vijf (19%) gaat zelfs helemaal niet met de auto op pad als het glad kan zijn. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz Direct onder ruim 1.250 respondenten van 18 jaar en ouder en in het bezit van een rijbewijs.

Slecht weer grootste bron van zenuwen

Automobilisten hebben allerlei redenen om bang te zijn achter het stuur. De belangrijkste is slecht weer. Regen, sneeuw en gladheid staat voor 44% van de automobilisten in de top 3 van zenuwslopende situaties. Lampjes op het dashboard die gaan branden zijn voor 35% reden om zenuwachtig te worden. Voor 24% is rijden in een drukke omgeving niet fijn. Van een onbekende omgeving wordt 22% onrustig en ook 22% houdt niet van moeilijke of onverwachte verkeerssituaties.

Rijstijl aanpassen bij gladheid

Ruim driekwart (77%) van de ondervraagde Nederlanders weet hoe ze hun rijstijl moeten aanpassen als het glad is. Omdat voorkomen beter is dan genezen, wijst Allianz Direct nog even op een aantal zaken waar je met slecht weer op moet letten:

  1. Houd afstand en kijk vooruit. De remweg kan wel twee tot drie keer zo lang zijn als het glad is. Door de snelheid te halveren en de afstand tot de voorganger te verdubbelen, is er meer tijd om te reageren als er iets misgaat. Ook helpt het om ver vooruit te kijken, om gevaarlijke situaties eerder te zien aankomen.
  2. Trek rustig op. Bij het wegrijden als de auto op een gladde ondergrond staat, hebben de banden minder grip. Wegrijden in de tweede versnelling wil daarbij wel eens helpen. Doe het vooral rustig aan.
  3. Stuur voorzichtig. Al te abrupte stuurbewegingen maken de kans op glijden groter. Stuur dus rustig en rem ook niet plotseling. Probeer tot slot te voorkomen dat je bochten te scherp neemt.
  4. Houdt rechts. Als je op een weg met meerdere rijbanen op de rechter rijbaan rijdt, heb je meestal de vluchtstrook naast je. Mocht er dan iets gebeuren, dan heb je meer ruimte om uit te wijken en zo een botsing te voorkomen.
  5. Laat het gas los. Zie je aankomen dat je moet gaan stoppen? Laat dan het gas op tijd los in plaats van te gaan remmen als je bijna bij de bocht of het rode stoplicht bent. Geef pas weer gas als je de bocht voorbij bent.

Extra tips bij natte weersomstandigheden

Bij een te hoge snelheid in de stromende regen is er het risico op aquaplaning. Om dit te voorkomen, is het allereerst verstandig niet te hard te rijden. Verder is het goed om in het spoor van je voorganger te blijven en zo weinig mogelijk door plassen te rijden. Gaat het toch mis, laat dan het gas los, houd het stuur recht en blijf vooruit kijken. Zodra je weer wat grip hebt, kun je voorzichtig weer wat gas geven en gaan sturen. Wil je goed voorbereid zijn op dit soort situaties, overweeg dan een slipcursus te doen.

Veel van de genoemde tips zijn overigens ook van toepassing voor een zuinige rijstijl. Wie gewend is om zuinig te rijden is dus in het voordeel bij slecht weer!

Bron: Allianz Direct

GEEN REACTIES