Aegon waarschuwt voor brandgevaar door energiebesparing

Aegon waarschuwt voor brandgevaar door energiebesparing

Door de stijgende energieprijzen gaan mensen op zoek naar alternatieve manieren om het huis te verwarmen. Niet altijd zijn die methoden erg verstandig als het gaat om brandveiligheid. Zo wordt de open haard vaker gebruikt terwijl de schoorsteen niet altijd geveegd is of wordt er ongeschikt materieel in verbrand. Nu de feestdagen eraan komen en mensen de gezelligheid opzoeken, waarschuwt Aegon voor grotere risico’s op brandschade.

Aegon deed onderzoek naar hoe mensen de hogere energieprijzen opvangen. De hoge tarieven zorgen ervoor dat 58% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de financiële situatie. Maar liefst 52% worstelt dagelijks om rond te komen. Om kosten te besparen, zet 85% de verwarming lager of helemaal niet aan. Om het toch niet al te koud te krijgen, zoekt 62% naar alternatieve oplossingen.

Brandrisico door alternatieve verwarming

Volgens de verzekeraar zullen veel mensen meer kaarsen gaan branden, de oven als verwarming gaan gebruiken en zelfs binnen gaan barbecueën. Ook zal de open haard vaker aangestoken worden terwijl de schoorsteen niet geveegd is. Het kan zijn dat er een verstopping in de schoorsteen zit, bijvoorbeeld doordat er een vogel in heeft zitten broeden. Een verstopte schoorsteen kan leiden tot een schoorsteenbrand. Dat een barbecue niet voor binnen bedoeld is, lijkt vanzelfsprekend. Dat kaarsen ook een risico vormen, is echter minder duidelijk. Een paar kaarsen is dan ook geen probleem. Dat wordt het pas als er veel kaarsen tegelijk aangestoken worden. Een te hoge concentratie koolmonoxide in de lucht ligt dan op de loer.

Aegon wijst op de risico’s die de alternatieve verwarmingsmethoden met zich mee kunnen brengen. Maarten de Rooij, directeur Schade Particulier bij Aegon: “Ook tijdens de feestdagen is het risico op brand aanwezig. Uit ons onderzoek blijkt dat sommige Nederlanders zich door de hoge energieprijzen en hun financiële situatie, gedwongen voelen om onverantwoorde risico’s te nemen. Mensen gaan daarom op zoek naar andere manieren om het huis warm te krijgen. Met alle risico’s die daarbij horen.”

Digitaal haardvuurtje

Om mensen tegemoet te komen die door de hoge kosten moeite hebben om het warm te houden, geeft Aegon de mogelijkheid om digitale vuurtjes aan te steken. Voor elk digitale haardvuurtje dat op aegon.nl/haardvuurtje wordt aangestoken, doneert de verzekeraar een euro aan Geldfit. Geldfit is een onafhankelijke non-profit organisatie die wil zorgen dat iedereen grip op zijn geld houdt. Dit gebeurt door informatie te geven en tools te bieden en mensen in contact te brengen met de juiste organisaties.

Paul Bakker, adviseur bij Geldfit, zegt over de actie van Aegon: “Geldfit wil mensen helpen grip te houden of te krijgen op hun geld. Het is geweldig om te zien dat Aegon met deze actie zich extra warm inzet voor mensen die het nu nodig hebben.”

Bron: Aegon

GEEN REACTIES