Financiële gevolgen relatiebreuk nog vaak onbemind

© Mohamed Hasan, Pixabay

Een derde van de Nederlanders die te maken heeft gehad met een relatiebreuk – waarbij zij getrouwd waren, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingsovereenkomst hadden – was vooraf onvoldoende bekend met de mogelijke financiële gevolgen. Dit blijkt uit onderzoek van hypotheekadviesketen De Hypotheker onder ruim duizend Nederlanders van 25 jaar en ouder die een dergelijke ‘officiële’ relatiebreuk hebben meegemaakt.

De onderzoekers laten weten dat deze gevolgen groot kunnen zijn, zeker als er sprake is van een gezamenlijke koopwoning. Dit geldt voor zes op de tien Nederlanders. Zij staan dan voor de vraag of ze de woning moeten verkopen of dat een van beiden daarin kan blijven wonen.

In Nederland gaan jaarlijks tussen 25.000 en 30.000 ‘officiële’ stellen uit elkaar. Uit elkaar gaan is volgens de onderzoekers vaak een moeizaam proces, zeker als het gaat om het maken van goede financiële afspraken. Zo zegt 42 procent van de ondervraagden dat het moeilijk was dit op een goede manier te regelen met hun ex-partner. Bijna zes op de tien mensen erkennen achteraf het gevoel te hebben dat ze onvoldoende voorbereid waren op de financiële gevolgen van een mogelijke relatiebreuk. Ruim een op de vijf gescheiden Nederlanders geeft aan dat een van hen in financiële problemen is gekomen door de scheiding, omdat de twee partijen niet evenredig verdienden. Volgens bijna de helft is vooral de partner die het minste verdient hierdoor het meest getroffen.

Hoewel de nadelige financiële gevolgen van een scheiding mogelijk voorkomen had kunnen worden door duidelijke afspraken te maken toen alles nog koek en ei was, blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Zo laat het onderzoek zien dat slechts 22 procent vooraf financiële afspraken heeft gemaakt, terwijl driekwart (75 procent) dit heeft nagelaten. Verder zijn maar weinig mensen zich bewust van de grote impact van een scheiding. Zo zegt een op de drie gescheiden Nederlanders vóór het aangaan van hun inmiddels beëindigde relatie niet te weten wat de financiële gevolgen zijn als de relatie strandt.

Volgens de onderzoekers is het daarom raadzaam een hypotheekadviseur in te schakelen bij de financiële afhandeling van een relatiebreuk om zo veel mogelijk leed te voorkomen. Nog beter is het om in tijden dat de romantiek nog onder de dakpannen vandaan spat al goede afspraken te maken over hoe het financieel verder moet, mochten de geliefden op elkaar uitgekeken raken.

Bron: De Hypotheker

GEEN REACTIES