Familiehypotheek alternatief voor jubelton

© Tumisu, Pixabay

De Hypotheekshop gaat de serviceverlening verbeteren rondom het aanbieden van de al bestaande familiehypotheek. Hiervoor start de hypotheekadviesketen een samenwerking met expert in familiehypotheken Jens.nl.

In januari 2024 eindigt de ‘jubelton’-regeling waarmee vooral starters een ingang vinden op de krappe woningmarkt. De schenking van maximaal 100.000 euro – van meestal de ouders – maakt het voor veel starters mogelijk tot aan het einde van het jaar een eigen woning te kopen. Een alternatief dat wel blijft bestaan is de familiehypotheek. Het mooie van deze familiehypotheek is volgens de initiatiefnemers dat deze oplossing voor meer mensen haalbaar is, omdat het niet uitgaat van vermogende ouders. Iets wat bij de jubelton wel het geval is.

De term familiehypotheek dekt niet helemaal de lading, want vrienden, kennissen, of andere familie mogen namelijk ook optreden als financier in een familiehypotheek. Meerdere financiers kunnen zo gezamenlijk het totaalbedrag (de hoofdsom) uitlenen. Het voordeel voor de verstrekkers is dat de hypotheekrente die zij ontvangen, hoger is dan het geld op een gewone spaarrente laten staan.

Fiscaal krijgt een familiehypotheek eenzelfde behandeling als elke andere hypotheek. Dit betekent dat het verplicht is “zakelijke voorwaarden” te hanteren, bijvoorbeeld dat de hypotheekrente niet te hoog mag zijn of juist te laag. Ook is het van belang een deugdelijke administratie te voeren en de afspraken contractueel goed vast te leggen.

Bron: De Hypotheekshop en Jens.nl

GEEN REACTIES