Energie-apps vergroten energiebewust gedrag

Haperend stroomnet: huiseigenaar met zonnepanelen loopt opbrengsten mis
© Photo Mix, Pixabay

De helft van de Nederlanders die zonnepanelen heeft, checkt hun energieopbrengsten in een app en houdt het energieverbruik minstens wekelijks in de gaten. Ruim 60 procent van deze mensen zegt daardoor bewuster om te gaan met energie, terwijl 17 procent aangeeft extra te willen verduurzamen. Dit blijkt uit een onderzoek onder vijftienhonderd volwassen Nederlanders dat in opdracht van Centraal Beheer is uitgevoerd.

Het betere inzicht, de financiële voordelen die dit oplevert en het positieve effect dat dit heeft voor het milieu werkt ook door in de omgeving, zo stellen de onderzoekers. Een relatief grote groep bespreekt namelijk hun energieopbrengsten en -verbruik ook met anderen wat de sociale norm bevordert te verduurzamen en bewuster om te gaan met energie. Vooral mannen bespreken deze onderwerpen graag met anderen (45 procent versus 30 procent van de vrouwen).

Verder toont het onderzoek aan dat een derde van de mensen die nu al zonnepanelen heeft er meer willen aanschaffen of zegt dit onlangs te hebben gedaan. Onder jongvolwassenen (25-34 jaar) is dit zelfs ruim 60 procent. Tot slot laat het onderzoek zien dat 44 procent van de respondenten meer energieopbrengsten heeft dan energieverbruik, terwijl 30 procent ongeveer quitte speelt en 16 procent meer energie verbruikt dan de panelen opwekken. Het hebben van zonnepanelen en het volgen van de opbrengsten smaakt voor een grote groep dus naar meer, aldus de onderzoekers.

Bron: Centraal Beheer

GEEN REACTIES