Inflatie in juli 4,6 procent

Op basis van een ‘snelle raming’ was de inflatie in juli 4,6 procent ten opzichte van juni 2022. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juni waren consumentengoederen en -diensten 5,7 procent duurder volgens de snelle raming-methode dan een jaar eerder. Op 8 augustus worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in juli 5,3 procent. In juni was de inflatie 6,4 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, onder meer geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Bron: CBS

GEEN REACTIES