Stijging cao-loon financiële dienstverlening onder landelijk gemiddelde

In 2023 lag het cao-loon in de financiële dienstverlening 5 procent hoger dan in 2022. Dat is het dubbele ten opzichte van de verhoging in 2022. Vorig jaar steeg het cao-loon in vergelijking met 2021 namelijk met 2,5 procent. De stijging was in 2023 wel lager dan het landelijk gemiddelde van alle cao-lonen. Dat kwam in 2023 uit op 6,1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verhoging van het landelijk gemiddelde van alle cao-lonen in 2023 met 6,1 procent – in 2022 stegen de lonen met 3,2 procent – is de grootste stijging in ruim veertig jaar tijd. In het laatste kwartaal van 2023 lagen de cao-lonen zelfs 6,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Al twee jaar achtereen is de cao-loonstijging elk kwartaal groter, zo laten de cijferaars van het CBS weten.

Per sector waren de loonstijgingen in 2023 uiteraard verschillend. Waar de financiële dienstverlening onder het landelijke gemiddelde uitkwam, voerde de bedrijfstak vervoer en opslag de ranglijst aan. Daar stegen de lonen in 2023 met 8,4 procent. Op nummer twee en drie staan de bedrijfstak overige dienstverlening (met onder meer kappers, uitvaartondernemingen en vakbonden) met 7,5 procent en de sector overheid (onder meer gemeenten, Rijk, waterschappen en onderwijs) met gemiddeld 7,0 procent in de verschillende overheids-cao’s. De bedrijfstak verhuur van en handel in onroerend goed (woningcorporaties) neemt de laatste positie in. Daar was de loonstijging met 2,5 procent het kleinst.

Bron: CBS

GEEN REACTIES