Daling voertuigdiefstal zet door

Daling aantal auto-inbraken vlakt af
© Pixabay

De in 2023 ingezette daling van het aantal voertuigdiefstallen houdt aan, zo laat het Verbond van Verzekeraars weten. In januari 2024 zijn In totaal 1.463 voertuigen gestolen; een daling van veertien procent ten opzichte van januari 2023 toen er nog 1.692 voertuigen verdwenen.

De daling is het grootste bij de motorfietsen (-26 procent). Het aantal gestolen exemplaren daalde in januari van 133 in 2023 tot 98 nu. Bij de personenauto’s kwam de totale afname neer op 16 procent (van 589 naar 496) en bij de brom- en snorfietsen was dat 13 procent: van 780 naar 678.

Volgens de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) – een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars die bij het Verbond van Verzekeraars zijn aangesloten – is de daling van het aantal voertuigdiefstallen een gevolg van het proactief informeren over de diefstalrisico’s van merk, model en type voertuigen in de afgelopen periode. Hierdoor zouden voertuigeigenaren in toenemende mate effectieve preventiemaatregelen hebben toegepast. Daarnaast zouden verzekeraars volgens de Stichting VbV nu beter in staat zijn zeer gedetailleerd risicomodellen te genereren door gebruik te maken van een door de stichting ontwikkelde applicatie en dashboard.

Uit de statistieken over 2023, die het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit in januari publiceerde, bleek al dat er vorig jaar minder personenvoertuigen zijn gestolen dan in 2022 (-2 procent). Bovendien is in het afgelopen jaar meer dan de helft daarvan (61 procent) weer teruggevonden; het hoogste terugvindpercentage in tien jaar tijd, aldus de Stichting VbV.

De stichting laat tot slot weten dat tevens het gemiddeld aantal dagen afneemt totdat een voertuig wordt teruggevonden. Het versnelde Aangifteproces Gestolen Voertuigen en de activiteiten van de stichting om meer gestolen voertuigen op te sporen, zouden daar debet aan zijn.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES