AOV: grote verschillen in voorwaarden verhogings- en verlagingsrecht

Zzp’ers zien verplichte AOV nog altijd niet zitten
© Mohamed Hassan, Pixabay

Zelfstandige ondernemers die het verzekerde bedrag van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) willen verhogen, hebben een grote kans dat zij weer een medische keuring moeten ondergaan of een gezondheidsverklaring moeten afgeven. Dit hoeft niet als wordt voldaan aan de voorwaarden van het zogenaamde verhogingsrecht.

Verzekeraars gaan hier verschillend mee om, zo blijkt uit onderzoek door MoneyView, het onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners. Bij de meeste AOV’s kan het verzekerde bedrag namelijk met maximaal 10 procent per jaar worden verhoogd worden zonder medische waarborgen. Bij twaalf producten kan dit zelfs met maximaal 15 of 20 procent. Met uitzondering van één verzekeraar kan bij iedere verzekeraar elk jaar een verhoging worden doorgevoerd. In het geval van de uitzondering is dit eenmaal in de drie jaar.

Uiteraard kan de dekking ook verlaagd worden. Hier zijn verzekeraars soepel in, omdat door de verlaging hun risico lager wordt. Slechts bij de helft van de aangeboden verzekeringen kan daarna weer verhoogd worden tot het oorspronkelijke bedrag, zonder dat er medische waarborgen nodig zijn. Bovendien geldt bij een vijfde van de verzekeringen dat het herstel tot het oorspronkelijke bedrag binnen één jaar na de verlaging moet plaatsvinden. De andere verzekeraars hanteren een termijn van drie jaar.

MoneyView heeft ook de jaarlijkse MoneyView ProductRating Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vastgesteld.

Vijf sterren voor voorwaarden

a.s.r. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
a.s.r. Flexibele AOV
Movir Momentum Sommen AOV

Vijf sterren voor premiestelling

Insify Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES