Conflict reisbranche en overheid mondt uit in website met te optimistische adviezen

Conflict reisbranche en overheid mondt uit in website met te optimistische reisadviezen
© Pixabay

Het Verbond van Verzekeraars en de Consumentenbond waarschuwen voor de website www.reisadvies.nu. Deze site geeft reisadviezen die veel rooskleuriger zijn dan die van de Rijksoverheid.

De site, sinds 20 december in de lucht, is opgezet door een groep van nu circa 80 reisorganisaties. Zij vinden de adviezen van het ministerie van Buitenlandse zaken verouderd en niet in lijn met de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens hen is Nederland wat betreft reisadviezen het voorzichtigste land van Europa.

Oranje reisadvies

Nog altijd geeft de overheid voor vrijwel alle landen buiten de EU een oranje reisadvies: alleen reizen indien noodzakelijk. De reisorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken nog altijd geen verschil maakt tussen gevaccineerden, die veel minder risico lopen, en ongevaccineerden.

Ze weten de Algemene Rekenkamer en het Parlement aan hun zijde. De Rekenkamer klaagde in mei 2020 al de totstandkoming van de adviezen niet te kunnen volgen, omdat inhoudelijke argumentatie ontbreekt. De Tweede Kamer nam op 7 oktober 2021 een motie aan om de regering op te roepen om de reisadviezen met spoed aan te passen. De regering heeft deze motie niet uitgevoerd.

Kort geding

In oktober dit jaar stapten de reisorganisaties naar de kortgedingrechter. Deze oordeelde echter op 3 december “dat het door het ministerie gemaakt onderscheid tussen landen binnen en buiten de EU misschien niet consequent is, maar dat het daarmee nog niet onrechtmatig is”. De Staat heeft overigens erkend dat ze de reisadviezen voor de landen buiten de EU begin november wilde versoepelen, maar in verband met de sterke toename van de besmettings- en opnamecijfers heeft ze aan dit voornemen geen uitvoering gegeven. De rechter vindt dit “niet onbegrijpelijk”.

Hoop verwarring

De makers van Reisadvies.nu willen reizigers “voorzien van verifieerbare, transparante en betrouwbare informatie zodat zij goed geïnformeerd een keus kunnen maken over hun reis naar een bestemming”. Ze baseren hun reisadviezen op adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie, lokale overheden, actuele besmettingsdata van Johns Hopkins University, reizigers, reisorganisaties en lokale autoriteiten in de landen van bestemming, informatie van de reisformaliteitentool van KLM en IATA-Airlines en algemene informatie uit openbare bronnen zoals de Global Peace Index.

Het resultaat is een hoop verwarring. Reisadvies.nu lijkt qua lay-out op de site van de Rijksoverheid en gebruikt ook dezelfde kleurcodes voor reisadviezen: groen, geel, oranje en rood. Maar die adviezen verschillen dus van het officiële kanaal. De Verenigde Staten bijvoorbeeld krijgen een geel reisadvies op Reisadvies.nu. Consumenten kunnen volgens de site ‘veilig en fijn’ reizen in de Verenigde Staten voor vakantie, zaken of familiebezoek, al moeten ze wel waakzaam blijven. Het officiële reisadvies voor de VS is echter oranje. Wie er toch op vakantie gaat, doen dat op eigen verantwoordelijkheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken kan (waarschijnlijk) niet helpen als reizigers daar in de problemen komen.

De Consumentenbond heeft melding gedaan over Reisadvies.nu bij toezichthouder ACM. Het Verbond benadrukt dat verzekeraars alleen rekening houden met officiële reisadviezen van de overheid.

GEEN REACTIES