Cas Verhage: ‘Advies provisietransparantie maakt gelijk speelveld onmogelijk’

Cas Verhage: ‘Advies provisietransparantie maakt gelijk speelveld onmogelijk’
© Pixabay

Het huidige advies voor provisietransparantie voor schadeverzekeringen is een belediging voor verzekeringsadviseurs, zegt Cas Verhage, directeur van verzekeraar Nh1816 in een blog. “Waarom moet de financieel adviseur 100% transparant zijn over dienstverlening en (acquisitie)kosten en hoeft een directe aanbieder die miljoenen euro’s aan verwervingskosten niet te verantwoorden aan haar klanten? Sportieve deelname op een gelijk speelveld wordt de financieel adviseur zo onmogelijk gemaakt.”

Volgens het definitieve advies van demissionair minister Hoekstra moet de provisie op schadeverzekeringen door de adviseur vooraf nominaal per product aan de klant worden gecommuniceerd (schriftelijk of mondeling), omwille van het bespreekbaar maken (en claimen) van de beoogde dienstverlening door de klant. Verhage vindt dat de minister een niet-bestaand probleem probeert op te lossen. “Prijsconcurrentie is een sterker mechanisme dan provisietransparantie. De marges op schadeverzekeringen zijn gering en wil de consument niet voor de diensten van de adviseur betalen dan zal een voordeliger alternatief worden gezocht. Er is voldoende keuzevrijheid voor de consument.”

Onwerkbaar
Behalve oneerlijk is het advies volgens Verhage ook onwerkbaar. “Nominale provisie (mondeling) van te voren exact communiceren is lastig uitvoerbaar, wellicht zelfs onmogelijk. Een percentage is realistischer want dan kan de consument het op ieder moment zelf uitrekenen.” En met het voorliggende plan wordt bovendien een goed functionerend bestel omvergegooid, aldus Verhage. “Wat volgt? Dat de adviseur de omzet (provisie) uiteen moet zetten in kosten huisvesting, personeel, auto, overhead, acquisitiekosten en wat voor advies en schadebehandeling overblijft? Directe aanbieders worden slechts gevraagd om de kenmerken van de dienstverlening te omschrijven. Maar ja, een gelijk speelveld met transparantie over affiliate vergoedingen is niet in het belang van de geraadpleegde partijen. De middenstand wordt in de verdediging gedrukt door CDA-minister Hoekstra en onevenredig hard aangepakt. Bij deze trek ik de rode kaart voor dit plan.”

GEEN REACTIES