Bureau DFO: advies Platform Onderlinge Verzekeraars is onbehoorlijk

Bureau DFO: advies Platform Onderlinge Verzekeraars is onbehoorlijk
© Pixabay

Bureau DFO is verontwaardigd over een publicatie van het Platform Onderlinge Verzekeraars. Daarin krijgen schadeverzekeraars het advies om te werken met interne memo’s, zodat verzekerden ze niet kunnen inzien.

Het Platform Onderlinge Verzekeraars (POV) is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. ‘In haar publicatie De Onderlinge van april 2022 geeft het POV ruim baan aan advocaat Pieter Leerink om duidelijk te maken hoe verzekeraars kunnen voorkomen dat verzekerden na een schade volledige inzage krijgen in schaderapporten’, meldt het bureau in de DFO Signalen.

‘Daarbij wordt onder meer het advies gegeven: Omdat veel rapporten – uiteindelijk – wel met de verzekerden worden gedeeld, wijst Leerink op de mogelijkheid te werken met interne memo’s. “Een schade-expert kan twijfels, vragen of hersenspinsels hebben. De expert kan deze gedachten beter in een apart, vertrouwelijk memo opnemen”, geeft hij mee. “Hoewel de wetgeving en de rechtspraak daar niet heel duidelijk over is, kan goed worden verdedigd dat zulke notities voor intern overleg buiten het inzagerecht vallen. Bepaalde subjectieve informatie kun je beter niet in een rapport delen”.’

‘Niet fatsoenlijk’

Bureau DFO, dat advies geeft aan assurantiekantoren, verzekeringsmaatschappijen, banken en (overkoepelende) organisaties die zich op het intermediair richten, zegt deze ’tip’ niet zorgvuldig en niet fatsoenlijk te vinden, en daarmee schadelijk voor het aanzien van de financiële sector.

GEEN REACTIES